Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo’da bulunan Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. ekonomistlerinden Yuji Shimanaka, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda’dan bu Nisan ayında bir sürpriz gelebileceğini belirtiyor. Shimanaka, BOJ’un Ekim ayında parasal gevşemede gerçekleştirdiği beklenmedik genişlemeyi doğru şekilde tahmin etmişti.

Shimanaka, ek teşvikin yakın zamanda geleceği tahmininde bulunan az sayıdaki analistler arasında yer alıyor. 30 yıldan uzun bir süredir piyasa ekonomisti olan 59 yaşındaki Shimanaka’ya göre tüketici fiyatları göstergelerinden biri Mart ayına kadar sıfıra yönelebilir ve bu durum merkez bankasının önümüzdeki yılda enflasyonu yükseltme görünümünü güçleştirebilir.

5-10 Şubat tarihlerinde Bloomberg News anketine katılan 35 ekonomistten 26’sı BOJ’un bu yıl parasal teşviki genişleteceği tahmininde bulunurken, sadece 7’si Nisan ayında bir adım atılacağı beklentisi içinde. En popüler beklenti ise 30 Ekim.

Shimanaka’ın değerlendirmesi, zayıf yenin BOJ’u duraksatabileceği işaretleri çelişiyor. Japonya Merkez Bankası’nın geçtiğimiz aydaki değerlendirmeleri ile ilgili bilgi sahibi kaynakların Bloomberg’e yaptığı açıklamalara göre bazı politika yapıcılar enflasyonu canlandırmak için gidilecek parasal genişlemenin şu an için ters etki yaratıcı bir adım olduğu yönünde görüş bildiriyor ve yende güvene zarar verici gerilemeleri tetikleyebileceği endişesi taşıyorlar.

Shimanaka, fiyatların düşmesi ve BOJ’un Nisan ayındaki iki toplantısından birinde teşviki artırmaması halinde merkez bankasının kredibilitesini kaybetme riskinin yüksek olduğunu ifade etti.

Shimanaka, “Kuroda kararlılığının test edileceği bir durum ile karşı karşıya gelecek. Kararlı olacağını söylemişti” diye konuştu.