Advertisement

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, 2014-2015 Öğretim yılı başında düzenlediği "Attila İlhan'ın Eserlerinde Gerilim" konulu liseler arası makale yazma yarışmasının ödül törenini önceki gece Beyoğlundaki tarihi binada gerçekleştirdi.

Yarışmada birincilik ödülünü Alman Lisesi'nden Yağmur Ali Coşkun, "Ateşten Burgular" başlıklı makalesiyle kazandı.

İkinciliği Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Alara Güler, üçüncülük ödülünü Özel Erenköy Işk Lisesi'nden Zeynep İrem Çobanoğlu ve Bengisu Aydın aldılar.

Türkçeyi Kullanma dalında verilen mansiyonu Amerikan Robert Lisesinden Barışcan Göç, Özgünlük Ödülünü Sankt George Avusturya Lisesi'nden Defne Sena Uzuner, Araştırma Kapsamı konusunda verilen mansiyon ödülünü Erenköy Işık Lisesi'nden Ceren Filiz ile Saint Michel Fransız Lisesi'nden Zeynep Tuna Bayraktar ve Akademik Dürüstlük Ödülü 'nü Saint Jozeph Lisesinden Serra Özsoy kazandı. Kazananlar ödüllerini jüri üyelerinden aldılar.

Attila İLHAN'ın eserlerini anlamak ve bir kez daha yorumlamak amacıyla düzenlenen makale yarışmasının ödül töreni aynı zamanda biribirinden ünlü isimleri de biraraya getirdi.

Şair Ataol Behramoğlu, Prof. Dr  Yakup Çelik, tiyatrocu Ayla Algan, yorumcu Serdar Şensezgin, Araştırmacı ve Yazar Işık Öğütçü, İş Kültür Yayınları Genel Koordinatörü Rengin Karan, Attila İLhan Vakıf Başkanı Solmaz Özilhan ve çok sayıda davetlinin katıldığı gece Okul Müdürü Alexandre Abellan ve Türk Müdür Baş Yardımcısı Mina Akcen'in konuşmalarıyla başladı.

Alexandre Abellan, Türkiye'de frankofoni ve frankofilinin öncüsü olarak değerlendirdiği şairin, bir ay için Nazım Hikmet'i diğer şai,rlerle savunmak için Fransa'ya gelip on yıl boyunca kalışını,yüz defa daha gelişini hatırlattı . Abellan, "Eylemlerinde, düşüncelerinde, kelimelerinde özgür olmayı ona tekrar öğreten ülkemi çok sevdi. Oysa Attila İlhan'ın Fransızca'ya çevrilmediğini görmek benim için şaşıtıcı oldu." dedi.

Mina Akcen ise, ''Attila İlhan'ın şiirleri yeri geldi şiirinin dizeleri siyasi yaşamın dününe ,bugününe ve yarınına ışık tuttu. Hem de derinden düşündürerek... Yeri geldi düşünüp dile getirilemeyenleri, insan sevgisinin sıcaklığında masum, bir o kadar da dehşete düşürücü çıplaklığıyla gözler önüne serdi." dedi. Akcen, "Hayat Şairi" olarak  tanımlanan şairin eserlerini çok yönlü bir mozaik olarak değerlendirdi.

Törende, şairin kendi sesinden "An Gelir" şiirinin dinlenmesinin ardından, Attila İlhan Vakfı Kurucusu, yakın tarihte kaybettiğimiz değerli sanatçı ve ünlü şairin kardeşi sanatçı Çolpan İlhan'ın anıldığı "Yalnızlar Rıhtımı" filminden görüntüler duygulu anlar yaşattı.  

Porf. Dr. Yakup Çelik, uzun yıllar Attila İlhan'ın şiirleri üzerinde yaptığı çalışmardan söz etti ve şairin eserlerindeki imge zenginliğini, konu çeşitliliğini dile getirdi.

Şair Ataol Behramoğlu, Attila İlhan'ı muhteşem metaforları olan mucize şair olarak tanımladı.''Metafor zenginliği nedeniyle çevrilmesi imkansızdır. Şiirimizin omurgası Yahya Kemal'dir. Nazım Hikmet'in söz gücünü anlatmak olanaksız. Attila İlhan da şiiriyle bizi akıl almaz yerlere götüren isimdir. Kafamda hiçbir şiirini eskitemem. 70 yaşında Ayrılıklar Sevdaya Dair'i yazan bir şair eskiyebilir mi?'' diye sürdürdüğü sözlerini, şairin Mızıkacı Çocuk şiirinden dizeler ile ve bu şiire yazdığı bir nazireyle sonlandırdı.

Tören Ayla Algan'ın Attila İlhan şiirleri dinletisiyle ve  yorumcu  Serdar Şensezgin'in Attila İlhan'ın Ayrılıklar Sevdaya Dair ve Mahur Beste şiirlerini gitar eşliğinde seslendirmesinin ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

Yarışma katılımcılarının makaleleri geçen yıllar olduğu gibi bu yıl da kitaplaştırılırken Sainte Pulcherie Lisesi öğrencilerinin Attila İhan'ın eserlerinden yola çıkarak çektikleri fotoğraflar da kitapta yer alıyor.

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, bu yıl  beşincisini düzenlediği liseler arası makale yarışmasında önceki yıllarda "Nazım Hikmet Günümüz İnsanına ve Geleceğe Ne Söyler?" "Yaşar Kemal'in Romanlarında Başkaldırı,''   "Sabahattin Ali'nin Eserlerinde Suskunluk", "Orhan Kemal'in Eserlerinde Umut"  temaların işlendiği dört yarışma düzenlemişti.