Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya ülke tahvilleri, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programına başlamasını beklemeleri ile yükselişi üçüncü güne taşıyarak, 10 yıllık tahvil faizini rekor düşük seviyeye indirdi.

10 yıl vadeli Portekiz tahvilleri de 14. günde de yükselerek, AMB yetkililerinin 5 Mart'ta Güney Kıbrıs'ta toplanmaları öncesi, faizi rekor düşük düzeye çekti. Il Sole 24 Ore'nin haberine göre AMB parasal genişlemeye (QE) 9 Mart'ta ülke tahvili alarak başlayabilir.

Frankfurt'ta bulunan DZ Bank Baş Piyasa Stratejisti Daniel Lenz "Şu anda gündemde QE var. Özellikle, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi çevre ülkelerde QE'nin spread oranlarını düşüreceği beklentisi hakim" diye konuştu.

10 yıllık İtalya tahvil faizi 2 baz puan düşerek, Londra saati ile 11:09'da yüzde 1.31 oldu. Faiz daha önce yüzde 1.293 ile 1993'te veri toplanmaya başladıktan bu yana en düşük seviyeye gelmişti. Aralık 2024 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 0.18'lik düşüşle 1.000 euro başına 110.875 oldu.

Yatırımcıların borç krizi sırasında elden çıkardığı tahvillere AMB'nin alımları öncesi yeniden dönmesi sayesinde faizler Euro Bölgesi genelinde geriledi.