Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:40'ta güncellendi)

Petrol, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Yemen’deki hedefleri bombalamaya başlamasının altın ve İsviçre frankı gibi güvenli varlıklara talebin artırması sonrası yükselişi beşinci güne taşıdı. Standard & Poor’s 500 Endeksi 100 günlük ortalama fiyatının yakının dalgalı bir seyir izledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 12:55’te yüzde 0.1’den az yükseldi. Endeks, Apple Inc. dahil olmak üzere büyük ölçekli teknoloji hisselerinin yükselmesi ile toparlanması öncesinde yüzde 0.8 kadar geriledi. Stoxx Europe 600 yüzde 0.9 geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi 5 baz puan yükselerek yüzde 1.97’ye geldi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.2 artış gösterdi. ABD petrolü yüzde 3.2 yükseliş ile varil başına 50.78 dolar oldu. Altın yüzde 0.7 değerlenerek metallerdeki yükselişlere öncülük etti.

S&P 500 kısa bir süre için bu yılki kazançları sildi. Endeks son rekor seviyesinin yüzde 2.4 altında seyrediyor. ABD'de işsizlik başvuruları, hava koşullarındaki iyileşme ve iş gücü piyasasındaki istikrar ile geçtiğimiz hafta beklenenden az gerçekleşti. Başvurular 21 Mart'ta sona eren haftada 9,000 kişi azalarak 282,000'e gerilerken, Bloomberg anketine katılan 52 ekonomistin tahmin medyanı 290,000 kişinin işsizlik başvurusunda bulunacağını öngörüyordu.

Suudi Arabistan’ın Yemen’de bombalama harekatı başlatması İran ile arasındaki tansiyonun yükseldiğine işaret ediyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, İran’ı güney komşusu Yemen’deki sorunları kışkırtmakla suçluyor. Teknoloji hisselerindeki gerileme Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin Çarşamba günü yüzde 1.5 düşüş göstermesine neden oldu. Yatırımcılar 2015’in en iyi performans gösteren hisse senetlerini sattılar. Almanya’nın Tüketici Güveni ve İngiltere’nin perakende satışlar verileri Perşembe günü açıklanacak. Yatırımcılar ayrıca ABD’nin işsizlik maaşı başvuruları verisinin bekliyor. ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri Çarşamba günü açıklanan veri ile beklenmedik şekilde gerilemişti.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Yemen çok büyük öneme sahip bir petrol üreticisi değil. Ancak jeopolitik ve politik olarak Orta Doğu’nun çok önemli bir bölümünde yer alıyor. Petrol uzun süreli ve önemli bir aksamanın olma riski her zaman mevcut” dedi.

Bangkok'taki Asia Wealth Securities Co. araştırma müdürü Warut Siwasariyanon, “Orta Doğu'da yaşanan gerilim piyasalarda yeni bir jeopolitik risk yarattı. Bu ortam, yatırımcıları risk pozisyonlarını azaltmaya teşvik edebilir. ABD ekonomisinin beklentilerden zayıf bir büyüme göstermesi ile birlikte teknoloji hisselerinin değerlemeleri ile ilgili bir endişe mevcut. Karlardaki güçlü artışı korumak, ABD gibi önemli bir talep yönlendiricisinin kırılgan seyretmesi ile güç görünüyor” şeklinde konuştu.

(19:40'ta güncellendi)