Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yemen, küresel petrol üretiminin yüzde 0.2’sinden daha küçük bir bölümünü gerçekleştiriyor. Ancak Yemen’in lokasyonu, ülkeyi dünya enerji ticaretinin merkezine yakın bir yere konumlandırıyor.

Yemen, Basra Körfezi’nden Batı’ya hareket eden petrol tankerleri tarafından kullanılan sevkiyat geçidinde bulunuyor. Yemen ile sınır komşusu olan Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı. Küresel petrol fiyatları, bölgesel güçlerin Yemen’deki hedefleri bombalamaya başlamasının ardından Perşembe günü yüzde 5’ten fazla sıçradı. Yemen 2013 yılında Danimarka’dan daha az miktarda petrol üretimi gerçekleştirmişti.

Yemen hükümetinin isyancıların saldırıları karşısında başarısız olması Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) en büyük üreticisi Suudi Arabistan’ı hava saldırısı yapmaya itti. Körfez'in ana güçlerinden Suudi Arabistan, Yemen'deki isyancıları İran'ın kışkırttığını ve durdurulmaları için gerekenin yapılacağını belirtti.

Singapur’daki Vautrain & Co. başkanı John Vautrain, “Yemen’den gelen binlerce varillik petrol fark edilmese de Suudi Arabistan’ın gelen milyonlarca varillik petrolü sevkiyatının aksaması sorun yaratır. Suudi Arabistan, Yemen’deki huzursuzluktan bir süredir endişeli idi” dedi.