Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve Devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''Gece baskını'' düzenlendi. Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

Türkiye saati ile gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Sadece Sana ile sınırlı kalmayan operasyonların, Husilerin dün büyük bir ilerleyiş kaydettiği güney bölgelerinde de yapıldığı bilgileri geliyor. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü.

Operasyonlar sabah saatlerine kadar devam ederken, Husilerin uçak savar atışları ile karşılık vermeye çalıştığı görüldü. Sana semalarında savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Husilerin yoğun uçak savar atışları Sana halkına korku dolu anlar yaşattı. Günün ilk ışıkları ile birlikte operasyon sonlanırken okulların tatil edildiği ve halkın işyerlerine gitmek için gelişmeleri beklediği gözlendi.


-Operasyona destek veren ülkeler

Öte yandan, Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi.

Operasyonun 100 savaş uçağı ile gerçekleştiği de gelen bilgiler arasında.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, ABD'de yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetmişti. Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" demişti.

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurgulamıştı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.