Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Dün gün içinde gündemin yoğun olmaması ve yurt içinden ve dışından gelen ekonomik verilerin fazla olmaması nedeniyle sakin bir seyir izleyen Dolar/TL kuru, akşam saatlerinde Moody's'in Türk bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğunu belirten raporunun ardından tırmanışa geçti. Bugün 2.61 liranın üzerini gören kur, gün içinde 2.59'un aşağısını da görürken 2.60'larda dengelendi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye bankacılık sektörü değerlendirme raporunda bankacılık sektörünün görünümünün kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle negatif olduğunu belirtti. Moody's bu nedenle sektördeki büyüme imkanlarının ve krediler için borçlanma olanaklarının azalacağı uyarısında bulundu. Raporda varlık kalitesindeki ılımlı erozyon ile birlikte, sermaye piyasaları fonlamasına duyulan ihtiyacın sektörü uluslararası yatırımcı güvenine ve dolar cinsi faizler üzerindeki yukarı yönlü baskının ışığında borçlanma maliyetlerinde oluşacak olası artışların etkisine karşı açık bıraktığı ifade edildi.

Hafta başında 2.55'in aşağısına inen Dolar/TL, Salı günü başlayan tırmanışla birlikte dün 2.57'nin üzerine kadar geldi. Kur Moody's raporunun ardından dün 2.59'u aşarken, bugün de yükselişi sürdürerek 2.61'in üzerini gördü. 

Dolar/TL yükselişi hafifleterek 2.59'un da aşağısını görürken, daha sonra tekrar 2.60 seviyelerine geldi ve saat 16:34 itibarıyla yüzde 0.57 yukarıda 2.6008'den alıcı buluyor. 

Euro/Dolar paritesi önceki hafta 1.05'in aşağısına gerilemesi sonrasında, geçtiğimiz hafta Fed toplantısı ile hızlı yükselerek 1.10 doları denedi. Burada tutunamayan parite gevşeyerek haftayı 1.07 seviyelerinde tamamlarken, bu hafta başında tekrar yukarı yönlü hareket ederek 1.09'u aştı. Parite bugün 1.10'un üzerine tekrar yükseldi ve düne göre yüzde 0.44 yukarıda 1.0921 dolardan işlem görüyor. Euro/TL yüzde 0.17'lik artışla 2.8421 liradan fiyatlanırken, sepet kur ise 2.7210'da seyrediyor.

Önceki haftalarda ABD'den gelen güçlü ekonomik veriler ve Avrupa'nın parasal genişlemeye başlaması ile euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşün etkisiyle zirve rekorunu 2.6485'e kadar taşıyan dolar/TL kuru, geçtiğimiz hafta TCMB ve politika kanadı arasındaki gerilimin hafiflemesi, Mart ayı toplantılarında Fed'in yıl sonu faiz beklentisini düşürmesi ve TCMB'nin faizleri koruması ile gevşeyerek 2.55 liranın aşağısına kadar inmişti. 

Yemen'deki iç karışıklığın ardından Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeye askeri operasyon düzenledi. Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve Devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''Gece baskını'' düzenlendi. Operasyon sonrası petrol fiyatlarında hızlı yükseliş görülüyor.

Türk Lirası dolar karşısında gelişmekte olan ülke paraları arasında en büyük değer kaybını yaşarken, onu Güney Kore wonu, Hindistan rupisi ve Tayland bahtı takip ediyor. Rus rublesi ise Ocak ayında olduğu gibi petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ile birlikte bugün diğer gelişen ülke paralarından ayrışarak dolar karşısında yüzde 2'ye varan prim yaptı. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com

(16:40'ta güncellendi)