Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışı tüm dünyada en çok tartışılan konuların başında gelse de, politika yapıcılar henüz sıkılaşmanın yöntemi konusunda net bir karara vermiş değil.

Fed 2008'deki finans krizinden bu yana kısa vadeli borçlanma maliyetlerini kontrol altında tutmak konusunda sıkıntı yaşıyor ve bunu yapmak için farklı yollar arıyor. Yeni araçlar Merkez Bankası'nın para piyasası faizleri üzerindeki etkisini son bir yıl içinde artırsa da, Barclays ve Goldman Sachs stratejistleri bu programın yetkililer faizleri yükseltmek istediğinde yaşanacak düşüşü önlemek açısından yetersiz olduğunu düşünüyor.

Tartışılan konuların başında Fed'in tahvil alımları şişen ve bankacılık sisteminde rezerv fazlası olarak 2 trilyon doları aşan bilançosu geliyor. Fed'in uzun süre temel politika aracı olan federal fonlama oranları artık kısa vadeli piyasa faizleri üzerinden etkili olmadığı için yeni yöntemlere ihtiyaç duyuluyor.

Florida merkezli Eagle Asset Management Fon Yöneticisi James Camp "Bu süreci kazasız atlatma ihtimalimiz oldukça düşük. Beni endişelendiren konu da faizleri yeniden yukarı yönlü ayarlamann bir nevi sakar bir adım olabileceği" diye konuştu.