Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi bugün kendi ülkesine gittiğinde herkes kendisini desteklemeyebilir.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı, tahvil alımlarının borçla boğuşan ülkeye sağladığı yarar sayesinde bazı politika yapıcıların desteğini alabilir. Ancak bugün memleketi Roma'daki Parlamento'da yapacağı konuşmaya katılan euro karşıtı isimler kendisini sert şekilde eleştirebilir.

Draghi 6 yıldır ilk ziyaretinde teşvik hamlelerinden finans krizi öncesi Hazine ve AMB'deki rolüne dek birçok soruyla karşılaşacak. Gündem maddelerinden biri de İtalya ekonomisi olacak. Başbakan Matteo Renzi, 3,5 yıl süren resesyonun ardından sendeleyen ekonomiyi toparlamak için yapısal reformlara öncelik veriyor.

Brüksel merkezli Bruegel araştırma grubu Analisti Alessio Terzi "Draghi zafer kazanmış bir komutan gibi karşılanmayacak olsa da, parasal genişleme kararı İtalya'nın ciddi şekilde desteklediği bir konuydu. İtalya'nın ekonomik durumu da çok iç açıcı değil ve bu yüzden bilhassa euro karşıtları olmak üzere eleştiri olacaktır" diye konuştu.

Draghi en son İtalya Parlamentosu'nda konuşma yaptığı sırada İtalya Merkez Bankası başkanlığı görevini yürütüyordu. AMB Başkanı daha önce İspanya, Almanya ve Fransa'da politika yapıcılara seslenmişti.