Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasının genişlemeci duruşu devam ettireceğini söyledi. Bullard, ABD ekonomisinin orta vadede yüzde 3 büyüme göstereceği tahmininde bulundu.

Bu yıl para politikası üzerinde oy hakkı bulunmayan Bullard, “Şu an ABD para politikasını normalleştirmeye başlamak için iyi bir zaman olabilir. Biraz normalleşmeye rağmen para politikası son derece genişlemeci olmaya devam edecektir” dedi. Bullard, ABD para politikasının, merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya hazırlanmasına rağmen gevşek duruşu koruyacağını dile getirdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) geçtiğimiz hafta faiz oranlarının artırılması konusunda “sabırlı” olunacağı ifadesini kullanmayı bırakma kararı aldı. Yetkililer faiz artırımlarında, enflasyonun yüzde 2’lik hedef seviyeye hareketlendiğine yönelik “makul bir güvenin” oluşmasını bekleyebileceklerini ifade ettiler. Hisse senetleri ve Hazine tahvilleri, faizlerin önceki beklentilere göre daha kademeli artırılacağı öngörüleri ile yükseldi.  

Bullard Salı günü yaptığı açıklamalarda, piyasanın faiz artırımı beklentilerinin politika yapıcıların görünümleri ile paralel olmaması halinde yatırımcıların faiz artırımı sürprizi ile muzdarip olma riski ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Bullard, Fed’in faiz artırımına gitmesinin şok etkisi yaratmaması gerektiğini belirtti.