Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde tutma savaşı altıncı yılına girerken, herkesin sabrı taşıyor. Daha da önemlisi Başbakan Alexis Tsipras'ın hükümetinin parası bitmek üzere.

Tahvil faizleri yatırımcının Atina'nın euroda kalacağını düşündüğünü gösteriyor. Ancak UniCredit Bank'tan Erik Nielsen'e göre ülkenin yeni bir para birimine geçmek zorunda kalması yakın olabilir.

Euroyu kabul etmenin geri dönüşü olmadığı için çıkışın hukuki bir yolu yok. Bu nedenle eğer çıkış için net bir açıklama bekliyorsanız bu sonsuza dek sürebilir. Atina'nın bundan sonraki adımlarının arasında euroda kalınmasından birden fazla para birimi kullanımına dek birçok seçenek olabilir.

Net olmayan bir başka konu da çıkışı tüm dünyaya kimin duyuracağı olarak görülüyor. Bu açıklamayı Tsipras, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk veya Avrupa Komisyonu Başkanı'nın Jean-Claude Juncker'in yapabileceği belirtiliyor.

Ekonomistler, yatırımcılar ve eski politika yapıcıların röportajlarına dayandırılan üç senaryo şöyle:

A- Grexit önlenir

Tsipras önderliğindeki Syriza Ocak ayındaki seçimleri kurtarma programının koşullarını ortadan kaldıracağı vaatleri ile kazanmıştı.Tsipras hükümetinin kreditör taleplerine olumlu karşılık verir. Euro Bölgesi'nden çıkış ve kredi karşılığında kemer sıkma önlemlerini uygulama seçenekleri arasında kalan Tsipras, parayı seçer. Böylece AMB'nin desteği de sürer.

Yardım fonu ülkeye gelirken, hükümetin günleri artan muhalefet nedeniyle sayılı hale gelir. Yeni bir koalisyon kurulur ve Avrupa yanlısı partilerin desteği Tsipras'ın görevde kalmasını sağlar. Bunun alternatifi de erken seçime gidilmesi olabilir.

Yunanistan'ın eurodaki yeri böylece kalıcı olarak tescillenirken, yeni kredi AMB ve Uluslararası Para Fonu'ndan alınan borcu ödemede kullanılır. Sonuç olarak Yunanistan kurtarma fonu için daha rahat bir ödeme koşullarına ulaşır ve muhalefetin tepkisi bu yolla azaltılır.

B- Hotel California

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis euro üyeliğinin 1976 tarihli Eagles şarkısında geçen sözler gibi olduğunu söylemişti: "İstediğin zaman çıkış yapabilirsin ancak hiçbir zaman ayrılamazsın"

Tsipras'ın Alman hükümetinden Syriza'nın komünist hiziplerine birçok tarafı memnun edecek bir mutabakat sağlayamaması halinde, bu senaryo gerçekleşebilir.

Yunanistan'ın tek finansman kaynağı olan kurtarma fonlarına erişim de ertelenir. Avrupalı liderlerin isteksizliği ile birlikte AMB Acil Likidite Yardımı'nı yeniden düzenler. Bu da talebi karşılamak için yeterli nakit kalmayacağı için sermaye kontollerini zorunlu kılabilir ve bankaların tatile girmesine neden olabilir.

C- Felaket

Yunanistan temerrüde düşmüş biçimde Euro Bölgesi'nden ayrılır. Protestolar eşliğinde tüm Yunan halkı daha fakir hale gelir ve hükümet tüm sorunlardan Almanya'yı sorumlu tutar.

Yeni bir para birimini desteklemek, tahvil ve IMF borcu için hiçbir yardım gelmez. Bu da kreditörler için mütekabil temerrüt şartına neden olur. Hükümet ve bankalar çöker. Böylece yeni bir yapı ortaya çıkmadan önce yılların geçmesi gerekir.

Yunan ekonomisi yeniden krize girer. Kapitalizmin tarihindeki en büyük temerrüt Avrupa'yı yeniden resesyona sokar ve İtalya gibi eurodaki kırılgan ülkeler üzerindeki baskı artar. Bu felaket Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden çıkışı ile sonuçlanır. Eurodan geri dönüş olmadığı konusu yeniden tartışmaya açılı ve bu küresel piyasalarda olumsuz etki yapar.

Kriz ülkedeki aşırı uçların etkili olmasını sağlar ve bu gruplar iktidara gelir.