Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. 

Direktörlük görevine başlayacağı 1 Eylül'den itibaren önceliği doğalgaza vereceğini söyleyen Birol, TANAP'ın Avrupa Birliği için çok önemli bir proje olduğunu belirtti. Petrol ve doğalgazda arz güvenliğinin daha büyük sorunlar yaratacağını vurgulayan Birol, "Ortadoğu'da yaşanan sorunlar yapısal ve kalıcı, geçici değil. Bölgede siyasi istikrarın sağlanması projelerin artmasına yol açar" derken, Irak'ta olanlara karşılık ülkenin petrol üretiminin 35 yılın zirvesinde olduğuna dikkat çekti. 

Petrol fiyatlarının cari düzeyinin geçici ve sürdürülemez olduğunu belirten Birol, fiyatlarda sınırlı düşüş görüldüğünü ve bunun sebebinin ABD üretimindeki artış ile birlikte talebin de düşük olması olduğunu ve bu seviyelerde kalacağını düşünmenin rehavete kapılmak olacağını ifade etti. 

Birol Ortadoğu'da petrol üretiminde artış sağlanması için yeni yatırımlar gerektiğini belirtirken, üretimdeki azalmanın gelecek yıllarda da sorun yaratacağını sözlerine ekledi.