Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan banka mevduatları, Şubat ayında 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Gerilemede, Atina’daki hükümet ve kreditörleri arasındaki politik anlaşmazlığın ülkenin eurodan çıkma olasılığını doğurması etkili oldu.

Yunanistan Merkez Bankası’nın Perşembe günü yayımladığı verilere göre hane halkı ve işletme mevduatları Şubat ayında yüzde 5 gerileme göstererek 140.5 milyar euro (154 milyar dolar) ile Mart 2005’ten bu yana en düşük seviyeye indi. Yunanlar, geçtiğimiz üç ay içinde bankacılık sisteminden yaklaşık 23.8 milyar euro çektiler. Söz konusu rakam total mevduat tabanının yüzde 15’ini oluşturuyor.

Yunan bankaları, mevduat sahipleri çekilmesi ile birlikte iflastan kaçınmak için Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından kontrol edilen Acil Durum Likidite Yardımı’na güveniyor. Ülkenin kreditörleri, Ocak ayında kemer sıkma önlemlerini sonlandırma taahhüdü ile seçimleri kazanan Başbakan Alexis Tsipras’a Pazartesi’ye kadar süre tanıdılar. Tsipras, Pazartesi günü kreditörlere yeni ekonomik planına yönelik detayları sunarak, onları daha fazla kurtarma fonu sağlamaya ikna etmeye çalışacak.