Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları üst üste 7. haftada da 300,000’in altında gerçekleşerek işe alımların geçtiğimiz ay azalmasının ardından istihdamda toparlanmaya işaret etti

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre işsizlik maaşı başvuruları, 18 Nisan’da sona eren haftada 1,000 artarak 295,000 seviyesine geldi. 

Bloomberg anketine katılan 55 ekonomistin tahminlerinin medyanı 287,000 seviyesindeydi. Açıklanan veri hükümetin işverenlere yönelik aylık istihdam verisini hesaplamak için yaptığı anketle aynı haftaya denk geldi. İstihdamın Nisan ayında sıkılaşma göstermesi bekleniyor.

İşten çıkarmaların azalması, Mart ayında işverenlerin daha az istihdam sağlamasına rağmen daha sağlıklı bir işgücü piyasasının oluşmasını destekliyor. İstihdamdaki artışın güçleneceğine yönelik görünüm, Fed’i faizleri bu yıl yükseltmeye teşvik edebilir.

Stone & McCarthy Research Associates  analistlerinden Terry Sheehan, “İşsizlik maaşı başvuruları tarihsel standartlara göre makul şekilde düşük. Genel olarak işgücü piyasası, durgunluğu abzorbe edebilecek kadar güçlü görünüyor” dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 280,000 ile 305,000 arasında değişiyordu. Başvurular bir önceki hafta 294,000 seviyesindeydi.