Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20’de güncellendi)

Petrol, Suudi Arabistan öncülüğünde gerçekleşen Yemen hava saldırılarının dikkatleri genişleyen ABD arzından çekmesi üzerine Orta Doğu’daki sevkiyatların aksayabileceği spekülasyonları ile 6. haftalık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta bu yılın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor ve bu hafta yüzde 3.1 yükseldi. Önemli petrol sahalarının yakınında bulunan Yemen, kilit sevkiyat noktalarına komşu olması bakımından önem arz ediyor. ABD petrol stokları,  85 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Çarşamba günü açıklanan verilere göre ülkenin üretimi, hizmet veren sondaj kulesi sayısının düşürülmesi ile birlikte üst üste ikinci kez haftalık gerileme gösterdi.

Londra’daki Energy Aspects Ltd. petrol şef analisti Amrita Sen, “Suudi saldırıları petrol fiyatlarının artmasına neden oluyor. Piyasalar şu anda ABD üretiminin düşürülmesi ile arz açısından belirsiz olsa da yaşanan ralli ile kendini aşıyor” şeklinde konuştu.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 26 sent düşerek Londra saati ile 12:31’de varil başına 57.48 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 1.58 dolar yükselerek 57.74 dolar ile 12 Aralık’tan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar, Şubat 2014’ten bu yana en uzun süreli haftalık yükselişi kaydetmeye ilerliyor. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 30 aşağısında seyrediyor.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 43 sent gerileyerek varil başına 65.28 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 2.12 dolar artış ile 64.85 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.78 dolar seviyesinde.

(15:20’de güncellendi)