Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bu hafta büyüme ve enflasyon beklentilerini düşürmek zorunda kalacak olsa da, yetkililer şimdilik ek teşvik önlemlerinin olası olmadığını belirtiyor.

Financial Times'ın haberine göre, BOJ, parasal genişleme programı kapsamında yıllık 80 trilyon yenlik (673 milyar dolar) tahvil alımı yapsa da, 2015 mali yılı enflasyon beklentisini yüzde 1'den, büyüme tahminini de yüzde 2.1'den aşağı çekecek. 

Ancak yıla enflasyonun yeniden sıfırın altına inmesi ile kötü bir başlangıç yapılmış olsa dahi, Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, hali hazırda enflasyonu yükseltmek için yapılan teşvik programının başarılı olacağını savundu.

Kuroda geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmada ''Son dönemde Japonya'da etkili olan deflasyonist anlayışın kaybolduğuna dair birçok gösterge var. İstihdam piyasasındaki gelişmeler ülkemizin 20 yıla yakın süredir devam eden deflasyon serüveninin sona yaklaşmak üzere olduğunun kanıtı'' ifadelerini kullandı.

İyimser söylem Kuroda'nın yeni bir hamle yapmayacağını göstermiyor. BOJ Başkanı, Ekim ayında devasa bir teşvik programına başlamadan önce parlamentoya her şeyin yolunda olduğunu söylemişti. Ancak son dönemdeki açıklamaları da yeni bir adımın beklenmesini güçleştiriyor.