Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin genelindeki aracı kurumlar, hisse senedi yatırımcılarının herhangi bir piyasa iflasına karşı risklerini sınırlamak için borç verme kurallarını sıkılaştırıyor.

Changjiang Securities, yatırımcıların borçlanırken güvence olarak verdiği teminat gerekliliklerini artırıyor. Şirket böylece büyük rakipleri olan GF Securities ve Haitong Securities'in yolundan gitmiş oldu. Şirket, Çarşamba günü yaptığı açıklamada gereklilikleri yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkardığını duyurdu. Guosen Securities şirketi de kuralları sıkılaştırdı.

Northeast Securities’in analisti Tang Yayun, “Biz, kesinlikle daha çok aracı kurum davasını takip edeceğiz. hisse senedi fiyatları çok hızlı arttı ve riskler birikiyor. Aracı kurumlar, Borsada balon oluşması endişesiyle kendilerini korumak için önlemler alıyor” dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, 2008’den bu yana bu hafta ilk kez 5,000 seviyesine yaklaşmıştı. Bu artış, bireysel yatırımcıların, borç aldıkları parayla bahislerini artırmalarının etkisiyle gerçekleşti. Kredili işlemler, aracı kurumlarla birlikte 2 trilyon yuanı aştı. Endeks bu haberlerin ardından yüzde 5'in üzerinde kayıp yaşadı.