Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan'da kemer sıkma önlemlerinin oylanacağı kritik referanduma 2 gün kala liderler ve uluslararası kreditörlerden önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yunanistan Başbakanı Tsipras, halkına haftasonu yapılacak referandumda önlemlere güçlü bir "Hayır" demeleri çağrısı yaptı. Euro üyeliğinin oylanmayacağını belirten Tsipras, IMF'nin raporunun Yunanistan'ı haklı çıkardığını söyledi. Tsipras "Sizi ultimatomlara ve şantajlara hayır demeye çağırıyorum" dedi.

Yunanistan'da 2 kişinin referandumun yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a yaptığı iptal başvurusu karara bağlandı. Bugün olağanüstü toplanan Danıştay, referandumun yapılmasına yeşil ışık yaktı.

IMF'nin açıklamalarına istinaden Tsipras, “ülkenin borçlarının yüzde 30 oranında silinerek en az 20 yıllık vadeye yayılması gerekir” yorumunda bulundu.

Nowotny: Paralel para söz konusu değil

Avusturya Haber Ajansı’na konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Ewald Nowotny, Yunanistan'da euroya paralel bir para biriminin paralel bir para basması yönündeki iddiaların söz konusu olmayacağını belirtti.

Nowotny, ECB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil yardım likidite fonunda (ELA) artışa gidilmesi hakkında Pazartesi konuşulacacağını sözlerine ekledi.

EFSF: Yunanistan temerrüde düştü

Avrupa Birliği İstikrar Fonu’ndan yapılan açıklama ile Yunanistan’ın temerrüde düştüğü vurgulandı.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF), “Yunanistan’ın temerrüde düştüğünü ancak verilen kredilerin derhal geri ödenmesi talebinde bulunmayacaklarını” kaydetti. EFSF, bunun ödemeleri isteme hakkından feragat ettikleri anlamına gelmeyeceğini de ekledi.

IMF: Borçların bir kısmının silinmesi gerekir

Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan'ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar euroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve müzakere edilen yapısal reformların uygulanmamasının ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerektirebileceğini belirtti.

Papandreu: Hayır çıkarsa umut kalmaz

Yunanistan'da Demokratik Sosyalist Hareket Lideri ve Eski Başbakan Yorgo Papandreu, "Eğer sandıktan 'hayır' çıkarsa bu ülke için bir umut kalmaz" dedi.

Varoufakis: "IMF’nin önerileri kulağa müzik gibi geliyor"

IMF'in açıklamalarının ardından konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis,"Borç yapılandırmasını konuşmaya gerek yok. Anlaşma için çok geç olduğuna inanmıyorum" dedi.

Varoufakis, "Yunanistan'ın borçları sürdürülemez seviyede. IMF’in önerileri kulağa müzik gibi geliyor. Görüşmeler konusunda 'profesyonel' değiliz. Bazı hatalar yaptığımızı elbette kabul ediyorum. Avrupa Yunanistan'ın nedenlerini dinlemedi. Yunanistan Euro'da kalmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Tsipras: "Referandum sonucuna göre bir anlaşma imzalayacağız"

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Yunan televizyonu ANT1’e verdiği mülakatta krize dair değerlendirmelerde bulundu. Yunanistan Başbakanı Tsipras, "Referandumdan çıkan sonuca göre hemen bir anlaşma imzalayacaklarını" ifade etti.

Oylamanın hemen ertesinde Brüksel’e gideceğini belirten Tsipras, “Referandumun hemen ardından çıkan sonuca göre bir anlaşma imzalayacağız” dedi.

Tsipras, “Referandum’dan hayır çıkması Avrupa ile ilişkileri sonlandırmak anlamına gelmez” derken, “Yatırımcılar Grexit ihtimalinin sona erdiğini görmek istiyorlar. Bankaların kapalı olmasının “AB için bir utanç olması gerekir” sözlerini ekledi.

“Kreditörlerden daha önce çok daha iyi teklifler ile geldiğini" ifade eden Tsipras, "Kemer sıkma yalnızca krizin daha fazla sürmesine yol açıyor. Kreditörlerin son teklifi borcun sürdürülebilirliğine dair bir çözüm olmayacak” yorumunda bulundu.

AMB’nin bankalara sağlanan acil yardım fonu ELA’yı arttırmama yönündeki kararı hakkında “ekonomiye yük yarattığını” söyleyen Tsipras, referandum kararı alınmasında “Merkel’in ve Hollande’ın en başından itibaren haberdar olduğunu” sözlerine ekledi.

Eski Başbakan Papandreu: "Eğer sandıktan 'hayır' çıkarsa bu ülke için bir umut kalmaz"

Yunanistan'da Demokratik Sosyalist Hareket (KİDİSO) lideri ve eski Başbakan Yorgo Papandreu, "Eğer sandıktan 'hayır' çıkarsa bu ülke için bir umut kalmaz" dedi.

Papandreu, Kotzias Meydanı'nda referandumda "evet" oyu verilmesi için düzenlenen mitingde kendisini dinleyen kalabalığa oylarını "evet" yönünde kullanması çağrısında bulundu.

Ülkenin düzlüğe çıkması için sandıktan "evet" oylarının fazla çıkması gerektiğini söyleyen Papandreu, "Eğer sandıktan hayır çıkarsa bu ülkeyi ikiye böler ve kaosa sürükler" dedi.

"Evet" oyu kullanmanın milli bir ödev olduğunu vurgulayan eski Başbakan Papandreu, "milli trajediyi önlemenin, toplu fakirleşmenin önüne geçmenin" tek yolunun sandıktan "evet" oylarının fazla çıkmasına bağlı olduğunu savundu.

Koalisyon hükümetinin aldığı önlemleri işe yaramaz olarak değerlendiren Papandreu, şöyle konuştu:

"Eğer sandıktan 'hayır' çıkarsa bu ülke için bir umut kalmaz. Ben başbakanlık dönemimde bu durumlara düşmemek için birçok karar aldım, aldığım kararlardan pişman değilim. Bugün yine almam gerekirse aynı kararları alırım. Mali kaosun ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum.

"Yunanistan uluslararası arenada yalnızlaştı"

Koalisyonun aldığı kararların Yunanistan'ı yalnızlaştırdığını iddia eden Papandreu, "Yunanistan bugün olduğu kadar hiçbir dönem uluslararası anlamda yalnız kalmadı. Bu yalnızlık güçsüzlük anlamına geliyor" diye konuştu.

Başbakan Tsipras'ı da eleştiren Papandreu, geçmiş dönemlerde memorandumu kabul etmeyenlerin şimdi kreditörlere memorandumu uzatmak için teklif sunduklarını ifade etti.

Koalisyonun beş ay içinde Yunan halkının tüm umutlarını söndürdüğünü iddia eden Papandreu, "Tsipras başbakan olduğunu hatırlamalı, tüm Yunan halkının başbakanı olduğunu hatırlamalı, başbakan olarak ayrımcılık yapmaması gerekir" dedi.

Başkent Atina'da AB karşıtı gösteri düzenlendi

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Avrupa Birliği karşıtı gösteri düzenlendi.

Panepistimiu Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin kişilik grup Vasilis Sofias Caddesi'ndeki AB bürolarına AB karşıtı slogan atarak yürüdü, gruptan bazıları yürüyüş esnasında bina duvarlarına boyalarla "IMF defol" şeklinde yazılar yazdı.

Gruptan bir kişi büroların birinci katına çıkarak üzerinde "Borca sonuna kadar hayır" yazılı pankart astı. Göstericiler AB bürosunun önüne kesik domuz kafası bıraktı, yanlarında getirdikleri AB bayrağını ateşe verdi.

Polis göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz kullandı. Müdahale sonrası grup bölgeden dağıldı. Gruptan bazılarının polise mukavemet gösterdiği gözlendi.

IMF: "Müzakere edilen mali paketteki reformların azaltılması ya da uygulanmaması ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerekli kılacaktır"

Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan'ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar euroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve müzakere edilen yapısal reformların uygulanmamasının ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerektirebileceğini belirtti.

IMF'nin borçlarını tahsil edemediği Yunanistan için hazırladığı analiz raporunda, ülkenin hali hazırda yüksek olan borçlarının son dönemdeki politika değişiklikleri nedeniyle "sürdürülemez" hale geldiği ifade edildi.

Yunanistan'ın kamu borcunun geçen yılın ortalarına kadar nispeten daha sürdürülebilir bir yol izlediğine işaret edilen IMF raporunda, "Ancak, politikalar ve ekonomik görünümde bu yılın başından itibaren meydana gelen önemli değişiklikler, finansman ihtiyacının kayda değer seviyede yükselmesine neden oldu. Kreditörlerin Yunan makamlarına önerdiği pakette, bu ihtiyaçların Ekim 2015'ten 2018'in sonuna kadar toplam 50 milyar avroya ulaşması öngörülüyor, bu 36 milyar euroluk ek kaynak gerektirecektir" ifadelerine yer verildi.

Raporda, ayrıca "ülkenin Kasım 2012'de imzaladığı mali programdaki reformları uygulamaya koymuş olsaydı, herhangi bir ek yardıma ihtiyacı olmayacağı" yorumunda bulunulurken, o zamanki beklentilerin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2020 itibariyle yüzde 128'e inmesi yönünde olduğu kaydedildi.

Kamu borcu GSYH'sının yüzde 177,2'sine karşılık gelen Yunanistan, Avro Bölgesi'nde en yüksek borçlanma oranına sahip ülke olmasıyla dikkati çekiyor.

IMF'nin güncellediği tahminlere göre, kamu borcunun GSYH'ya oranı 2020 yılı itibariyle yüzde 150'ye gerileyecek.

"Borçların silinmesi gerekebilir"

Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir hale getirilmesi için ilgili reformları uygulamaya başlaması gerektiğini vurgulayan IMF, bunun yanı sıra Avrupalı ortakların da ülkeye sağladıkları kredilerin vadelerini 20 yıl ertelemesi önerisinde bulundu.

Bununla birlikte, "müzakere edilen mali paketteki reformların azaltılması ya da uygulanmaması ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerekli kılacaktır" görüşünü paylaşan IMF, son olarak raporun, ülkenin 30 Haziran vadeli ödemesini kaçırmasından ve sermaye kontrolüne başlamasından önce hazırlandığını not etti.

Yunanistan, IMF'ye olan 1,5 milyar avroluk borç taksitini ödeyemeyerek, 7. kez temerrüte düşmüş ve borçlarını zamanında ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke olarak tarihe geçmişti.

Sermaye kontrolleri Yunan ihracatçılara haftalık 80 milyon euroya mal olacak

Yunan İhracatçıları Birliğinden, ülkede Pazartesi yürürlüğe giren sermaye kontrolleri uygulamasının ihracatçılara haftalık 80 milyon euro kaybettireceği bildirildi.

Birlikten yapılan açıklamada, gelecek 15 gün içinde ülkenin ihracatının yüzde 7, ithalatın da yüzde 28 azalacağının tahmin edildiği belirtildi.

Uygulama ile ihracatçıların her hafta 80 milyon euro kaybedeceği ifade edilen açıklamada, "İthalatın düşmesi ham madde ve bazı ürünlerde sıkıntı oluşturacak. Haftalık olarak toplam 600 milyon euroluk ithal ham madde ve ürün eksikliği olacak" ifadeleri kullanıldı. İhracatçılar Birliği, Yunanistan'nın yaptığı ithalatın, gelecek haftalarda bazı ürünlerde "kıtlık" yaşanabilecek seviyede azalacağı konusunda da uyardı.

Açıklamaya göre, Birliğinin üst yöneticisi Nixos Arxontis, asıl sorunun, sermaye kontrollerinin başladığı günden itibaren 15 gün içinde ne olacağının bilinmemesi olduğunu belirterek, bankaların gelecek hafta da kapalı olacağına inandığını kaydetti..

Yunan ihracatçılar, yurtdışındaki bankaların, müşterilerini Yunanistan'a para göndermemeleri konusunda uyardıklarını ifade ediyorlar. Yurtdışından para gönderilse bile sermaye kontrolleri uygulandığı ve bankalar kapalı olduğu için ihracatçılar bu paraları kullanamıyor.

Bir şirketin ihracat sorumlusu, "Yabancılar, Yunan bankalarına güvenmedikleri için çok büyük bir problemle karşı karşıya kalıyoruz. Fakat sadece problem bu değil, bunun yanında yabancılar ihracatımızın parasını ödese bile paramıza ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

ANEL milletvekili için ihraç kararı

Yunanistan'da, pazar günü yapılacak halk oylamasında "evet" oyu kullanacağını açıklayan koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL'in milletvekili Kostas Damovolitis partisinden ihraç edildi.

Aleksis Tsipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halk oylamasına sunma kararı hükümetin küçük ortağı ANEL partisi (Bağımsız Yunanlılar) içerisinde "farklı seslerin çıkmasına" neden oldu.

ANEL milletvekilleri Thanasis Papahristopulos, Vasilis Kokkalis, Nikos Mavraganis ve Dimitris Kammenos hükümetin halk oylaması kararına karşı çıkarak, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'tan liderler zirvesini toplayıp halk oylamasını iptal etmesi talebinde bulunurken, Pazar günkü halk oylamasında 'evet' oyu kullanacağını açıklayan Girit milletvekili Kostas Damovolitis ise partisinden ihraç edildi.

ANEL Başkanı Panos Kammenos'un talimatı üzerine partisinden ihraç edilen Damovolitis, televizyonlara yaptığı açıklamada, kreditörlerin önerileriyle ilgili pazar günkü halk oylamasında aslında ülkenin avroda kalıp kalmayacağının onaylanacağını belirterek sandıkta 'evet' oyu kullanacağını açıklamıştı.

ANEL, 25 Ocak'taki seçimlerde 13 milletvekili çıkarmıştı.

Halk oylaması kararı Danıştay'da

Bu arada, hükümetin halk oylaması kararına anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz eden iki vatandaşın, sürecin durdurulması için Yunanistan Danıştay Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, mahkeme tarafından kabul edilen başvurunun yarın acilen toplanması kararlaştırılan Yargıtay Genel Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanması bekleniyor.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, ismi açıklanmayan iki vatandaşın başvurusunun Danıştay tarafından haklı bulunması durumunda halk oylamasının dondurulması ya da ertelenmesinin söz konusu olacağı belirtiliyor.

Tsipras: "Ülkenin jeopolitik yönü tartışma konusu değil"

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Yunan hükümetinin tavrının ülkenin jeopolitik yönünü değiştirmeye dönük olmadığını bildirdi.

Tsipras, Yunanistan Savunma Bakanlığı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, ülkede ekonomik kriz nedeniyle son günlerde zorluklar yaşandığını ancak Yunan ordusunun caydırıcı gücünün sürdürülmesinin müzakere edilemez olduğunu belirtti.

Yunan hükümetinin silahlı kuvvetlere karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmekten vazgeçmeyeceğini ifade eden Tsipras, şöyle konuştu:

"Kesintilerin nerede ve ne şekilde olacağına biz karar vereceğiz. Elimizden geldiğince toplumsal yapıda yeni eşitsizlikler oluşturmayı amaçlayan kesintileri kabul etmeyeceğiz. Yunanistan içerisinde bulunduğu görülmemiş ekonomik zor koşullara rağmen jeopolitik gücünü sürdürüyor. Ülkenin jeopolitik yönü tartışma konusu değil. Ancak var olan jeopolitik gücü çok yönlü ve çok boyutlu bir dış politika ile daha da geliştirme imkanları var."

Başbakan Tsipras, Pazar günü yapılacak halk oylamasını da hatırlatarak, Yunan halkına birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Meseleyi dramatikleştirmeden herkesin demokratik sürece saygılı olması gerektiğini vurgulayan Tsipras, "Halk oylamasından sonra yine hepimiz, Yunan halkının haysiyetini ve milli egemenliği koruyarak, ülkenin krizi atlatması için çaba göstereceğiz" dedi.

Samaras: Drahmi'ye geri dönüş ekonomimizi bitirir

Yunanistan merkez sağ lideri Samaras, “Drahmi'ye geri dönüş ekonomimizi bitirir. Referandum için evet bloğu oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Varoufakis: Borç yapılandırması olmadan anlaşma imzalamayacağım

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Bloomberg'e verdiği röportajda, "Görüşmelere devam edilmesi için ne gerekirse yapacağım. Referandumdan "Hayır" çıkarsa yeniden görüşmelere başlayabiliriz. Referandumdan "Evet" çıkarsa derhal istifa edeceğim" dedi.

"Kemer sıkma politikalarına karşı çıkmamızın nedeni verdiğimiz sözdür. Avrupa'nın bizim demokrasimizi kabul etmesi gerekiyor" diyen Maliye Bakanı, "Biz bir sol partiyiz ama Euro'da kalmayı çok istiyoruz. Borçların yeniden yapılandırması olmadan herhangi bir anlaşma imzalamayacağım" ifadelerini kullandı.

Varoufakis, “Turistlerin paraya ulaşmada sıkıntı yaşadığını söyleyemeyiz. Bankalar, Salı günü normal şekilde açılacak, bankaların sermaye yapısı güçlü” ifadelerini ekledi.

AMB ELA'yı sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına sağlanan acil yardım fonunu (ELA) sabit tuttu.  Aradaki anlaşmazlığın temel nedeninin borcun sürdürülebilirliği olduğunu kaydeden Varoufakis, banka mevduatlarıyla ilgili gerekirse ELA’nın gözden geçirilebileceğini söylemişti.

Dijsselbloem: Borçları geri isteme hakkını saklı tutuyoruz

Euro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, borç geri ödemesini talep etme hakkını saklı tutma kararı aldıklarını söyledi.

Aynı zamanda Hollanda Maliye Bakanı görevini sürdüren Dijsselbloem, “Euro Grup, Avrupa Finansal İstikrar İmkanı (EFSF) ve ikili kredilere ilişkin olarak borçların geri ödemesini talep etme hakkını saklı tutma kararı aldı” dedi.

Dijsselbloem, “Bu kreditörlerin haklarını koruduklarını ve gelecekte her hangi bir zamanda hız vermek amacıyla kullanabilecekleri anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

Moody's Yunanistan'ın notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan'ın kamu tahvili notunun bir basamak düşürülerek Caa3'e çekildiği, ülkenin potansiyel not indirimleri için izlemeye alındığı bildirildi.