Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) haziran ayına ilişkin para politikası toplantı tutanaklarında, mevcut politik riskler ve Euro Bölgesi'ne üye bir ülke ile resmi kreditörleri arasındaki müzakerelerden sonuç çıkmamasının piyasadaki belirsizlik ve volatilitenin en muhtemel kaynağı olarak görüldüğü ifade edildi.

AMB, Yönetim Kurulu'nun 2-3 Haziran'da Frankfurt'ta gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanaklarını yayımladı.

Tutanakların yer aldığı raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin ılımlı bir hızda büyümeye devam ettiği ve ekonomik toparlanmanın 2015 Mart ayında yayımlanan ekonomik tahminler çerçevesinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Enflasyon beklentilerinde düzelmelerin görüldüğü kaydedilen tutanaklarda, Yönetim Kurulu'nun orta vadede fiyat gelişmeleri görünümünü yakından izlemeye devam etmesi ve bölge genelinde parasal uyarlama derecesinin sağlaması gerektiğine işaret edildi.

Tutanaklarda para politikası duruşu ve politika hususlarına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Mevcut politik riskler ve Avro Bölgesi'ne üye bir ülke ile resmi kreditörleri arasındaki müzakerelerden sonuç çıkmaması, piyasadaki belirsizlik ve volatilitenin en muhtemel kaynağı olarak görüldü. Finansal piyasalarda son yaşanan dalgalanmalara rağmen, AMB para politikası tedbirleri doğru yönde işliyor. Para politikası tedbirleri tarafından sağlanan parasal uyumlaştırmanın meyvelerini topladığı konusunda tüm üyeler geniş bir mutabakat içinde. Bu tedbirlerin etkileri toparlanmaya, enflasyonun iyileşmesine, para arzı ve kredi büyümesindeki gelişmelere katkı sağlıyor. Yine de bunları bir başarı olarak ilan etmenin henüz çok erken olduğu görüşü oldukça yaygın".

Yönetim Kurulu'nun parasal genişleme programını önceki hedefleri doğrultusunda devam ettireceği vurgulanan tutanaklarda, Yönetim Kurulu'nun 2016 Eylül sonuna ve yüzde 2'ye yakın enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar aylık 60 milyar euro varlık alımını devam ettirme konusundaki niyetini teyit ettiği aktarıldı.

Değerlendirmeleri gerçekleştirirken, Yönetim Kurulu'nun para politikası stratejisini takip edeceği ve enflasyondaki eğilimlere odaklanacağı belirtilen tutanaklarda, "Varlık alım programının tasarımı, koşullar değiştiğinde ve ihtiyaç duyulması durumunda yeteri kadar esneklik sağlıyor" ifadesine yer verildi.

"Tutanaklar bankanın parasal genişleme programını tamamlama kararlılığını teyit ediyor"

Capital Economics Başekonomisti Jonathan Loynes, konuya ilişkin değerlendirmesinde AMB tutanaklarının bankanın parasal genişleme programını tamamlama kararlılığını teyit ettiğini söyledi.

Yönetim Kurulu üyelerinin, Avro Bölgesi ekonomisini büyük ölçüde olumlu değerlendirse de risklerin aşağı yönlü devam ettiği sonucuna vardığını anlatan Loynes, "ECB'nin varlık alımlarına en azından planlanan bitiş tarihine kadar devam edeceği görüşümüzü sürdürüyoruz. Parasal genişleme programının devam eden tembel büyüme ve düşük enflasyon karşısında uzatabileceğine ilişkin güçlü bir ihtimal var" dedi.

AA