Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının artması ile birlikte Mart ayından bu yana en büyük haftalık kaybı vermeye hazırlanıyor. Hizmet veren sondaj kulelerinin artması ABD’li üreticilerin üretimi hızlandıracağı sinyali veriyor.

Petrol vadelileri New York’ta düşüşü 3. güne taşıyor. Vadeliler bu hafta yüzde 5 aşağı hareketlendi. Baker Hughes Inc.’in verilerine göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı 12 yükselerek 640 oldu ve Aralık ayından bu yana ilk artış yaşandı. Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre ABD’de petrol stokları 26 Haziran’da sona eren haftada 2.39 milyon varil genişledi. Stoklar mevsimsel ortalamaların üzerinde seyrediyor.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, artan fiyatların üretimi teşvik edeceği spekülasyonları duraksıyor. OPEC’in üretimi geçtiğimiz ay Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Irak, Suudi Arabistan ile birlikte rekor seviyede üretim gerçekleştiriyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Her şey arz fazlası ile ilgili. İstediğimiz kadar talep olduğunu görmüyoruz. Petrol baskı altında olmaya devam edecek. Yükselmesi için bir neden yok” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 53 sent kadar veya yüzde 0.9 değer kaybederek varil başına 56.40 dolara geldi ve Singapur saati ile 13:49’da 56.63 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 3 sent düşüş ile 56.93 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 63 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 6.3 arttı.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 34 sent kadar veya yüzde 0.6 gerileyerek varil başına 61.73 dolardan alıcı buldu. Kontrat bu hafta yüzde 2.1 geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.22 dolar seviyesinde. 26 Haziran’da 3.63 dolar idi.