Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan'da referandum öncesi yapılan son anketler yarışın kıyasıya geçeceğine işaret ediyor. Bloomberg'in yaptırdığı ankete göre evet ve hayır oyları çok ufak bir farkla ayrılıyor. Buna karşılık Yunanistan halkının ezici çoğunluğu Euro'da kalmak istiyor.

Bloomberg'ün yaptırdığı yüzde 3 hata paylı ankete göre Evet ve Hayır oyları arasında sadece 0.5 puanlık bir fark var. Yunan halkının yüzde 43'ü kreditörlerin planına hayır diyor. Kreditörlerin planına evet diyenlerin oranı ise yüzde 42.5.

ALCO'nun yayımladığı bir başka anketinde ise, evet oyları yüzde 44.8, hayır oyları yüzde 43.4 olarak gözüküyor. Salı günü açıklanan başka bir ankette ise "Evet" diyenlerin yüzde 47, "Hayır" diyenlerin ise yüzde 43 oranında olduğu görülmüştü.

Kreditörlerin planının oylanacağı referandumda yarış nefes keserken, diğer tarafta Yunan halkının ezici çoğunluğu euroda kalmak istiyor. Aynı ankete göre Yunan halkının yüzde 81'i euro'da kalma taraftarı. Drahmiye dönüş isteyenlerin oranı sadece yüzde 12'de kaldı.

Sonuçları yorumlayan Makedonya Üniversitesi Profesörü Nikos Marantzidis referandumdan 'Hayır' sonucunun çıkmasıyla yunan hükümetinin pazarlık gücünün artacağını öngören geniş bir kitle bulunduğunu belirtti.

Referandumdan Evet sonucu çıkması durumunda Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis istifa edeceğini açıklamıştı. Evet sonucunun erken seçime yol açması kuvvetle muhtemel görülüyor.

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis'ten ilginç bir çıkış geldi. Dombrovskis, Die Welt Gazetesi'ne yaptığı açıklamada referandumun hukuken de yanlış olduğu belirtti. Dombrovskis referandumda zaten sona  programın uzatılmasına yönelik planın oylanacağını açıkladı.