Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da kemer sıkma önlemlerinin oylanacağı kritik referanduma bir gün kala liderler ve uluslararası kreditörlerden önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor. 

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Avrupa'nın Yunanistan'ı kaybetmeyi göze alamayacağını söyledi. Avrupa'nın Yunanistan'ı kaybetmesi halinde bir trilyon euroyu da kaybedeceğini belirten Varoufakis, kreditörleri suçladı.

Yunanistan Başbakanı Tsipras, halkına haftasonu yapılacak referandumda önlemlere güçlü bir "Hayır" demeleri çağrısı yaptı. Euro üyeliğinin oylanmayacağını belirten Tsipras, IMF'nin raporunun Yunanistan'ı haklı çıkardığını söyledi. Tsipras "Sizi ultimatomlara ve şantajlara hayır demeye çağırıyorum" dedi.

Polisin tahminlerine göre dün düzenlenen evet ve hayır oyu mitinglerinin her ikisine de 20 bini aşkın kişi katıldı.

Anketler yakın bir sonuca işaret ediyor

Bloomberg'in yaptırdığı ankete göre evet ve hayır oyları çok ufak bir farkla ayrılıyor. Buna karşılık Yunanistan halkının ezici çoğunluğu Euro'da kalmak istiyor.

Bloomberg'in yaptırdığı yüzde 3 hata paylı ankete göre Evet ve Hayır oyları arasında sadece 0.5 puanlık bir fark var. Yunan halkının yüzde 43'ü kreditörlerin planına hayır diyor. Kreditörlerin planına evet diyenlerin oranı ise yüzde 42.5.

Dün Ipsos'un yayımladığı bir anket, evet oyunun yüzde 45, hayır oyunun ise yüzde 43'te kaldığını gösterdi. ALCO'nun yayımladığı bir başka ankette ise, evet oyları yüzde 44.8, hayır oyları yüzde 43.4 olarak gözüküyor. Salı günü açıklanan başka bir ankette ise "Evet" diyenlerin yüzde 47, "Hayır" diyenlerin ise yüzde 43 oranında olduğu görülmüştü.

Böylece dün yayımlanan dört anketten üçü evet oyunu az bir farkla önde göstermiş oldu. 

Referandumda oy verme işlemi yarın sabah saat 07:00'de başlayacak.