Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın Euro Bölgesi ile sıkıntılı bir ayrılığa yaklaştığını günlerde, bloktaki farklı ülkeler sert bir tavır takınırken, Fransa Atina'ya dostane yaklaşan tek ülke olarak ortaya çıktı.

Wall Street Journal'ın haberine göre Paris müzakereler sırasında ılımlı bir yaklaşım sergilese de, asıl yükü Atina'nın kreditörlerinin temsilcilerine bıraktı. Konuya yakın kaynaklar, Euro Bölgesi vizyonunun Yunanistan'ın olası ayrılığı ile büyük yara almasından çekinen Fransa'nın son günlerde daha aktif bir role soyunduğunu aktardı.

Yakın bir zamana kadar Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron'a danışmanlık yapan ve Bruegel adlı düşünce kuruluşunda ekonomist olarak çalışan Shahin Vallee, Fransız siyasi elitinin Euro Bölgesi için daha geniş bir politik ve ekonomik bir proje olarak gördüğünü söyledi. Ancak bu fikir Euro Bölgesi'nin uyum sürecinin maliyetinden çekinen yetkililerin olduğu Almanya'da pek yankı bulmadı. Hatta bazı yetkililer Yunanistan'ın çıkışının bloku güçlendireceğini dahi savundu.

Fransa'nın Yunanistan'ın eurodan çıkışını istemediğini belirten Vallee ''Bu bir bakıma Fransa'nın parasal birlik fikrinin sonu olur'' diye konuştu.