Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Euro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanmanın düşük petrol fiyatları, parasal genişleme ve zayıflayan euro ile güçlenmesine karşın, devam eden kırılganlıkların orta vadeli büyüme beklentilerini aşağı çektiğini belirtti.

IMF, Euro Bölgesi'ne ilişkin yıllık gözden geçirme raporu niteliğindeki "4. Madde Konsültasyonu"nu yayımladı.

Raporda, bölge ekonomisindeki iyileşmenin güçlendiğine işaret edilirken, "Artan iç talep, düşük petrol fiyatları, AMB'nin (Avrupa Merkez Bankası) genişletilen varlık alımı çerçevesinde süren parasal genişleme ve zayıflayan euro, bölgedeki toparlanmayı güçlendiriyor. İyileşen güven, yükselen enflasyon beklentileri ile rahatlayan kredi şartları, toparlanmanın orta vadede devam etmesinin muhtemel olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerine yer verildi.

Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 1,5 ve gelecek yıl yüzde 1,7 büyümesini bekleyen IMF, ayrıca bu yıl sıfıra yakın seyredecek manşet enflasyonun 2016'da yüzde 1,1'e yükseleceği tahmininde bulundu.

"Orta vadeli görünüm cılız"

Raporda, büyümeye yönelik risklerin önceki yıllara kıyasla dengelendiği ve toparlanmayı destekleyen faktörlerin ekonomiye beklentinin üstünde yarar sağlayabileceği kaydedilirken, bazı aşağı yönlü risklerin ise mevcudiyetini koruduğu vurgulandı.

Söz konusu risklerin, "yükselen piyasa ekonomilerinin yavaşlaması", "düşük enflasyon", "jeopolitik gerilimler" ve "finansal piyasalardaki dalgalanma" olarak sıralanan raporda, Yunanistan'daki olayların son dönemdeki finansal dalgalanmaları tetiklediğine işaret edildi.

Bununla birlikte, bölgenin orta vadeli ekonomik görünümünün "kronik" talep eksikliği, düşük verimlilik ve bozulan şirket-banka bilançoları nedeniyle "cılız" olarak nitelendirildiği raporda, orta vadeli büyüme oranının yüzde 1 civarında kalacağı tahminine yer verilirken, bunun birçok üye ülkedeki işsizlik oranını kabul edilebilir seviyelere indirmeye yetmeyeceğinin altı çizildi.

"Euro Bölgesi negatif şoklara karşı kırılgan"

Yıllık gözden geçirme raporunda "Euro Bölgesi, büyüme beklentileri cılız ve politika imkânları sınırlı olduğundan, negatif şoklara ve uzun dönemli düşük büyümeye karşı kırılgan. Zayıf orta vadeli görünümle mücadele edilebilmesi için kapsamlı politikalar gerekiyor" değerlendirmesini yapan IMF, bu bağlamda yapısal reformların hızlandırılması, banka bilançolarının temizlenmesi ve ekonomik yönetim sisteminin güçlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

AA