Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli traderlar, hisse senetlerindeki düşüşün 613 milyar dolarlık bir değer kaybı getirmesi ile birlikte Pazartesi günü kaldıraçlı hisse senedi iddialarını iki haftanın en yüksek seviyesinde azalttılar.

Şanghay Borsası’nda hisse senedi alımları ile desteklenen kredilerin devreden bakiyesi, 21.4 milyar yuan (3.4 milyar dolar) gerileyerek 919.4 milyar yuana düştü. Şanghay Bileşik Endeksi Pazartesi günü yüzde 8.5 geriledi ve Çin hisselerinde İtalya’nın tüm hisse senedi piyasasına eşdeğer bir değer kaybına yol açtı.

Kredili işlemlerdeki düşüş, otoritelerin hisse senetlerini destekleyen önlemleri gevşettikleri endişesi ile birlikte geldi. Yetkililer, Çin hisse senedi piyasasının ayı piyasasına düşmesinin ardından piyasayı destekleyici önlemler almışlardı. Çin menkul kıymet regülatörünün Pazartesi günü kapanışın ardından yaptığı açıklamaya göre hükümet, hisse senetlerine verdiği desteği geri çekmedi ve piyasayı istikrarlaştırmaya devam edecek.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Çin’in piyasa değeri geçtiğimiz ayki zirve seviyeden 3.3 trilyon dolar geriledi. Bu miktara Pazartesi günü yaşanan 613 milyar dolarlık kayıp da dahil. 12 Haziran itibarıyla sona eren 12 aylık dönemde kredili işlemlerdin 5 kat artması Şanghay Endeksi’nin yüzde 150’den fazla yükselmesine yol açmıştı.