Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolarda yükseliş bekleyen yatırımcılar, bu yıl Fed’in her toplantısı öncesinde geri çekilme eğilimine girdiler. Salı günü de aynı durumun yaşandığı görülüyor. Fed Çarşamba günü para politika kararlarını açıklayacak.

Avustralya ve Yeni Zelanda doları, yatırımcıların yüksek getirili para birimlerine yönelmeleri ile yükselişlere öncülük etti. Bu durum, dolar göstergesinin 1 haftadan uzun bir sürenin en düşüğüne yakın seviyeye gerilemesine neden oldu. Çin hisseleri küresel çapta hisse senetlerinde düşüşlere öncülük etti. Bu da Fed’in Eylül ayı kadar yakın bir zamanda faiz oranlarını artırıp artıramayacağı ile ilgili şüphe uyandırdı.

Sydmey’deki Westpac Banking Corp. Döviz ve emtia stratejisi müdürü, “Emtia piyasaları zayıf ve Çin hisse senedi piyasalarında volatilite arttı. Traderlar, Fed’in küresel faktörleri görünüme risk olarak görmesi ihtimaline tepki veriyor” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi 1,204.57 puandan Tokyo saati ile 12.23’te 1,204.70 puana geldi. Endeks Pazartesi günü yüzde 0.4 geriledi ve 1,201.91 puan ile 16 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Endeks, Ocak, Mart, Nisan ve Haziran aylarında Fed’in politika kararlarını açıklamasından en az bir gün önce düşüş gösterdi.

Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında yüzde 0.6 değerlenerek 66.45 ABD sentinden işlem gördü ve Pazartesi günkü yüzde 0.4’lük yükselişi genişletti. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.4 yükselerek 72.94 ABD sentine geldi. Avustralya doları Salı günü erken saatlerde 72.57 ile Mayıs 2009’dan bu yana en zayıf seviyeyi gördü.

Dolar euro karşısında 123.41 yende yatay seyrediyor. Dolar euro karşısında Pazartesi günü yüzde 0.9 gerileyerek 1.1088 dolara inmesinin ardından 1.1079 dolara geldi.