Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Petrol, Orta Doğu’dan ABD’ye üreticilerin arz fazlası sorununu şiddetlendirdiği işaretleri ile ayı piyasasında kayıpları genişletiyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.5 kadar gerileyerek düşüşü 5. güne taşıyor. Güney Irak’tan yapılan petrol ihracatı bu ay rekor seviyeye ulaştı. Bloomberg anketine katılan uzmanlar ABD’de petrol stoklarının 24 Temmuz itibarıyla sona eren haftada üst üste ikinci haftada da genişleme gösterdiğini öngörüyor. Londra’da Brent petrol Pazartesi günü Mayıs ayındaki rekor seviyesinin yüzde 20’den fazla altında kapanış yaptı.  

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, küresel arz fazlası sorunun devam edeceği sinyalleri ile duraksıyor. ABD 30 yılın en yükseğine yakın seviyeden üretim gerçekleştirirken, OPEC’in öncü üyeleri rekor seviyede üretim yapıyor. Bloomberg Emtia Endeksi Pazartesi günü üst üste 4. seansta da düşüş kaydetti ve kayıpları 13 yılın en düşük seviyesine genişletti.

Syndey’deki CMC Markets baş strataejisti Michael McCarthy, “Petrol üreten grup ve ülkelerin arzı sürdürmeye yönelik bağlılıkları dikkate alındığında dip seviyeye yakın olduğumuz söylenemez. Düşen talep karşısında arz tarafından bir yanıt gelmemesi ile ilgili endişe bulunuyor” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 71 sent kadar gerileyerek varil başına 46.68 dolar oldu ve Londra saati ile 11.39’da 47.02 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 75 sent değer kaybederek 47.39 dolar ile 20 Mart’tan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamaya yakın seyrediyor. Fiyatlar 10 Haziran’daki zirve seviyeden yüzde 23 geriledi.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 1.19 dolar veya yüzde 2.2 kadar gerileyerek varil başına 52.28 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 1.15 dolar düşerek 53.47 dolar ile 16 Mart'tan bu yana en zayıf kapanışı yaptı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.69 dolar seviyesinde.

(15:30'da güncellendi)