Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Opsiyon traderları, en az 12 yılın en büyük dönüşünün görülmesi ile birlikte euronun önümüzdeki haftalarda dirençli seyri sürdüreceği iddiasını bulunuyor.

Euronun dolar karşısında değer kaybetmesine karşı koruma sağlayan nispi maliyet, Temmuz’da 1.66 yüzde puan düştü ve Ekim 2003’ten bu yana en büyük aylık gerilemeyi kaydetmeye hazırlanıyor.

Euro dolar karşısında bu ay yüzde 0.6 zayıfladı ve dolar karşısında 16 önemli para birimi arasında en küçük düşüşü gösterdi. Yunanistan kurtarma anlaşması sağlamaya yaklaşıyor. Öte yandan emtiadaki gerilemenin derinleşmesi ve küresel hisse senedi piyasasındaki düşüş, Fed’in faiz oranlarını artırma ihtimalini zayıflatıyor ve euronun güçlenmesine katkı sağlıyor.

Singapur’daki Royal Bank of Scotland Group Plc stratejistlerinden Greg Gibbs, “Yakın vadede riskten kaçış, ABD’de faizlerin artırılacağı beklentilerinin düşmesine yol açar. Yatırımcıların euroa kısa pozisyonları azaltmaları eurodaki yükselişe katkı sağlayabilir. Uzun vadede euro, parasal genişleme programına bağlı olarak aşağı yönlü trendi koruyacaktır. Bunun öngörülebilir bir gelecekte değişme ihtimali düşük” dedi.

Analistler euro için bu ay Eylül sonu tahminlerini 1.09 dolara yükseltiler. Mayıs ayında tahminler 1.04 dolar seviyesindeydi. Analistler euronun dolar karşısında yılsonunda kayıpları genişleterek 1.05’e geleceğini öngörüyor. Euro dolar karşısında yüzde 01 değer kaybederek Londra saati ile 06.22’de 1.1082 dolardan işlem gördü.