Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’ın kreditörleri ile gerçekleştirdiği son görüşmeler bir tartışma ile başladı. Yetkililer, gelecek ay kullanılacak acil durum kredileri için gerekli hangi önceki taahhütlerin henüz uygulanmamış olduğu konusunda tartıştılar.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Uluslararası Para Fonu (IMF),  Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Avrupa Komisyonu’ndan teknik uzmanlar, Yunan meslektaşları ile önümüzdeki üç yılda uygulanması gereken politikaları müzakere etmek için Atina’da bulunuyor. Yunan hükümetinin 86 milyar euroluk (95 milyar dolar) acil durum kredisini elde edebilmesi için bu politikaları uygulaması gerekiyor.

Yunanistan’ın AMB’de tutulan tahviller için ödeme yapması gereken günün gelmesi öncesinde bir kurtarma programının uygulanması adına önümüzdeki iki haftalık süreçte bir Mutabakat Anlaşması’na varılması gerekebilir. Anlaşmaya varılmada başarısız olunması Yunanistan’a başka bir kısa vadeli köprü kredisinin sağlanmasına yol açabilir. Anlaşma sağlanmaması ve köprü kredi verilmemesi Yunanistan’ı temerrüde düşürebilir.

Son görüşmeler, emeklilik sistemi, iş gücü piyasası, mali politika ve piyasa regülasyonlarındaki değişiklikler üzerinde odaklanacak. Bir Yunanistan Maliye Bakanlığı yetkilisi Pazartesi günü gazetecilere Yunanistan’ın uygulanması gereken tüm önceki önlemleri Parlamento’dan geçirmiş olduğunu söyledi. Ancak kreditörler bunda hem fikir değil.

AB Komisyonu sözcüsü Mina Andreeva Pazartesi günü Brüksel’de gazetecilere, “Yunan otoritelerde beyanın bir parçası olarak daha fazla reform bekleniyor” dedi.