Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tom DeMark’a göre Çin hisseleri önümüzdeki 3 haftada yüzde 14’lük bir gerileme daha gösterecek. Demark, “Piyasa, ABD’de 1929’da yaşanan kırılmaya benzer bir işlem patikası izliyor” dedi.

DeMark, Pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, Çin hisselerinin göstergesi olan Şanghay Bileşik Endeksi’nin 3,200 puana ineceğini söyledi. Endeks Pazartesi günü yüzde 8.5 gerileyerek 3,725.56 puana inmişti ve 8 yılın en kötü satış dalgası yaşanmıştı.

Buna göre endeks 12 Haziran’daki zirve seviyesinden kayıpları yüzde 38’e genişletebilir. Endeksin Mart ayından bu yana gerçekleştirdiği hareketler Dow Jones Industrial Average’nin 1929’daki hareketlerine yakın benzerlik gösteriyor. Dow Jones 1929’da yüzde 48 kadar gerilemişti.

Çin’de Pazartesi günü yaşanan satış dalgası, hükümetin piyasayı destekleme çabalarının ardından geldi. Hükümet alınan önlemler kapsamında büyük hissedarların hisselerini satmalarına yasak getirmişti. Çin hisse senedi piyasasındaki gerileme, piyasa değerinden bir aydan kısa bir sürede 4 trilyon dolar götürdü. Menkul değer regülatörleri, politika yapıcıların desteklerini geri çektiği iddialarını reddettiler. Ancak ekonominin yavaşlaması ile birlikte hükümetin hisse senedi fiyatlarını desteklemek için yaptığı müdahalelerin sürdürülebilir olmadığı endişesi artıyor.

Arizona’daki DeMark Analytics’in kurucusu DeMark, “Piyasayı manipüle edemezsiniz. Ekonomik temeller piyasayı yönlendirir” diye konuştu.