Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Çin'de imalat sanayi göstergesindeki beklenmedik düşüşün dünyabın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın boyutuna ilişkin endişeleri artırmasının ardından, son bir ayın en büyük üç günlük düşüşüne yöneldi.

Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları, Caixin Media ve Markit Economics'in açıkladığı Çin'in öncü imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin son 6.5 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, biri dışında 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Yen, Asya hisse senetlerindeki düşüşün küresel hisse senetleri satış dalgasını genişletmesi ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara alım gelmesinin ardından güçlenirken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki haftanın en yükseğine tırmandı.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. kıdemli Döviz stratejisti  Emma Lawson, "Bu, Çin'in bizim düşündüğümüzden daha kötü gittiği şeklinde piyasada var olan korkularının bir teyidiydi ve ekonominin gerçekten ne noktada olduğu konusunda çok fazla belirsizlik var" dedi ve "Avustralya dolarının satışı için makul neden var" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 06:45'te 70.25 seviyesine geriledi ve son üç günün kaybını yüzde 2.3'e genişletti. Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında yüzde 0.6 kayıpla 62.57 seviyesine indi ve yüzde 1.6 olan iki günlük kaybını genişletti. Her iki para da 26 Ağustos'tan bu yana en yüksek üç günlükk kaybına yöneldi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.4 tırmanarak 119.74 ve euro karşısında yüzde 0.3 değer kazanrak 133.21 seviyelerine çıktı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg DOlar Spot Endeksi, 1,214.98 ile 7 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 yükselişle 1,214.36 seviyesine geldi.

Riskten Kaçınma

Emtia üreten ülkelerin para birimleri, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları dahil, Fed'in küresel ekonomiye ilişkin endişelerini dile getirerek faizi sabit tutma kararını aldığı Eylül toplantısından bu yana baskı altıda.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Ebdeksi Çarşamba günü yüzde 2.7 düştü ve önceki iki seanstaki yüzde 2.1'lik kaybını daha da genişletti. 22 emtiayı içeren Bloomberg Emtia Endeksi düşüşünü ikinci güne taşıdı ve 30 HAziran'dan bu yana yüzde 15 düşerek 2008'in sonundan bu yana en kötü çeyrek dönem performansına yöneldi.

Auckland'da Westpac Banking Corp. kıdemli piyasa stratejisti Imre Speizer, "Küresel büyümeye ve gelişen piyasa performansına yönelik endişeler dikkate alındığında, bu geniş tabanlı bir riskten kaçınma hareketi," dedi ve "Dolar, bu ortamda oldukça iyi hareket ediyor ve yen belki de daha iyi hareket ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

"Doğru Zaman"

Yen son bir haftada yüzde 2.1 yükseldi ve Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Endeksleri'nin izlediği 10 gelişmiş ülke para birimi arasında en iyi performans gösteren para oldu. Dolar aynı dönemde yüzde 1.3 yükselirken, Avustralya doları yüzde 1.4 düşerek en kötü performans gösteren para oldu.

ABD para birimi Çarşamba günü, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın merkez bankasının bu yıl içinde faiz artırımına gideceğini söyleyerek diğer 3 merkez bankası yetkilisine katılmasının ardından,  önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Lockhart, geçen haftaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, faizi sabit tutma yönündeki çoğunluğun kararına uygun oy attığını ve ve volatilite dönemnde para politikasının sıkılaştırılmasını istemediğini söyledi.

Lockhart, Montgomery, Alabama'da yaptığı konuşmada, "Ancak aynı zamanda, sıkılaştırmaya başlamak için doğru zamana yakın olduğumuzu hissediyorum," dedi.