Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13.15'te güncellendi)

Dolar ve yen, Fed’in faiz oranlarını 2015’te artırması ihtimalinin zayıflaması ile geriliyor. Yatırımcılar, Cuma günü açıklanan aylık istihdam verisinin ardından faiz artırımı beklentilerini öteliyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda doları önemli para birimlerinin çoğu karşısında, emtia ve hisselerin yükselerek para birimlerinin geçtiğimiz çeyrek dönemdeki kayıplardan toparlanmasına yardımcı olması ile güçlendi. Para birimleri, Çin’deki yavaşlama işaretlerinin doğal kaynak ilişkili varlıklara talebi zayıflatması ile değer kaybetmişti. Dolar göstergesi Cuma günü açıklanan verilerin ücret artışlarının duraksadığını göstermesinin ardından 2 Ekim’de 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Traderlar, 2006’dan bu yana ilk kez yapılacak faiz artırımı için beklentilerini Mart 2016’ya kadar öteledi.

Royal Bank of Canada küresel Döviz stratejisi müdürü Adam Cole, “Piyasaya göre ABD istihdam verisi, faiz artırım ihtimalini düşürecek kadar zayıf. Bunlar risk iştahı için pozitif. Emtia para birimleri güçlü ve yen daha zayıf” diye konuştu.

Auckland’daki ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli ekonomistlerinden Philip Borkin, “Fed’in politikayı bu ay normalleştirmeye başlaması aşırı düşük bir ihtimal, Aralık ayı ihtimali de çok yüksek görünmüyor. Küresel zeminin kırılgan olması ve enflasyonun düşük seyretmesi geçtiğimiz ay Fed’i faiz artırımından uzak tutmuştu, bu faktörler hala sürüyor. Bu noktada sıkılaştırmaya ilerlenmesi, kafa karışıklığı ve piyasa volatilitesi riski yaratır” dedi.

Yen dolar karşısında, yüzde 0.2 değerlenerek Londra saati ile 09.49’da 120.18 yenden işlem gördü. Yen euro karşısında düşüşü 3. güne taşıyor. Yen euro karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak 1235.28 yene geldi. Dolar euro karşısında yüzde 0.4 düşüş ile 1.1257 dolar oldu.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, düşüşü 3. güne taşıyor. Endeks yüzde 0.3 gerileyerek 1,205.17 puana indi.

Endeks ABD’de istihdam verisinin açıklanmasının ardından 1,204.04 puan ile iki haftanın en düşük seviyesini görmüştü. 2 Ekim’de açıklanan ABD’li işverenlerin Eylül’de 142,000 istihdam sağladığını gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 201,000 seviyesindeydi.

Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında, yüzde 1 kadar değerlendi ve 65.20 ABD sent ile 25 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Avustralya doları ABD doları karşısında, yüzde 0.9’luk 3 günlük yükseliş sonrası yüzde 0.6 artış ile 70.90 ABD sentine geldi.

(13.15'te güncellendi)