Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Trans-Pasifik Ortaklık anlaşmasının bir parçası olarak gelişen piyasalar, Fed Başkanı Janet Yellen'in ne düşündüğünü bilme istiyor.

20 yılın en büyük ticaret anlaşması kapsamında ABD ve Pasifik Okyanusu’nun çevreleyen 11 başka ülke, döviz kurlarını manipüle etmeme ve para politikalarına danışma konusunda anlaşma sağladı.

Vietnam ve Malezya gibi ihracata çok bağlı ekonomiler, rekabette avantaj sağlamamak için para birimlerini devalüe etmeme sözü verdi. Bunun karşılığında bu ülkeler ABD para politikası ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyor.

ABD'de 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez yapılacak faiz artırımı gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarını tetikleyebilir ve para birimlerinin değer kaybetmesine neden olabilir.

Tarih bu endişelerin haklı olduğunu gösteriyor. 2013 yılında zamanın Fed Başkanı Ben Bernanke, merkez bankasının yakın zamanda tahvil alım programını yakın zamanda gevşetilebileceği sinyali verdiğinde Hindistan rupisinden Türk Lirası’na para birimleri değer kaybetmişti. Yellen ise bir süredir faiz artırımı olasılığını olduğunu belirtiyor ancak zamanlama hala belirsiz.

Peterson Institute yöneticilerinden Gary Hufbauer, “Anlaşmanın bir parçası bu ülkeler Fed’in ne yaptığı ile ilgili daha fazla soru sorabilecek. Bu ülkelerin bakış açısına göre Fed ne kadar uzun süre sıfır faizde kalırsa o kadar iyi” değerlendirmesi yaptı.