Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz piyasası, küresel hisse senetlerinin dört yıldır geçirdiği en iyi ayın son gününde ön plana çıktı.

Yen, Japon Merkez Bankası’nın rekor düzeyde bir teşvik açıklamaktan kaçınması, yuanın konvertibilitesinin artırılması yönünde aşama kaydedilmesi ve doların önemli para birimleri karşısında değer kaybetmesi üzerine ralli yaptı. Standard & Poor’s 500 Endeksi düşerek, Ekim ayındaki yüzde 8.3’lük primini bir kısmını geri verdi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Temmuz 2009’dan bu yana kaydettiği en iyi aylık kazancın önemli bir bölümünü geri verdi.

Londra’da BNP Paribas SA döviz stratejisti “Bu hafta paralarda sert hareketler gördük ve doların düşüşünden aşağı yukarı herkes etkilendi” dedi ve “Biz dolara olumlu bakmaya devam ediyoruz. Yine de önümüzdeki birkaç hafta tedbirli olacağız çünkü ABD’den gelecek verilerin en iyi ihtimalle karışık olacağını düşünüyoruz” diye devam etti.

Bu ay piyasaya, zayıf ABD istihdam verisinin hisse senetlerini sarsması ve Fed’in faizleri 2016’da sıfıra yakın tutacağı yönündeki söylenti nedeniyle, merkez bankaları yön verdi. Çin beklenmeyen bir şekilde borç verme faizinde indirime giderken, zayıf küresel büyümeye işaret eden göstergeler, Avrupa Merkez Bankası’nı olası bir ek teşvik yönünde hareket ettirdi.