Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nın sınırı ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olan Rusya'yla ilişkilerin ne yönde etkileneceği konusu gündeme geldi.

- Ambargo uygulamayı düşünmüyoruz

Rusya'nın Türk mallarına ambargo uygulayıp uygulamayacağı konusunda Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov'dan açıklama geldi. Peskov Türkiye'den ithal edilen ürünlere herhangi bir ambargo uygulamayı düşünmediklerini belirterek, "Ancak, Türkiye'den ithal edilen ürünlere daha sıkı denetim uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen konuya dair Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulundu. Ülgen ekonomik bağlamda bazı kararlar alınabileceğini ancak enerji konusunda bir ambargo beklemediğini söyledi.

- Rusya enerjide bir adım atmaz

Ülgen "Asıl mesele Rusya'nın tepkisinin içeriğinin ne olacağı.. Bir kısım ekonomik kararlar olacak, Rus turistlerin Türkiye'ye gelmemesi için söylem geliştirilecek, beyaz et ihracatına yönelik engeller olacak ancak enerji konusunda karşılıklı bağımlılık olması nedeniyle adım atılacağını düşünmüyorum. Rusya Suriye bağlamında bir takım tedbirler alacaktır. Endişem, gerginliğin düşmemesi durumunda ve Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığına dayanarak bu tip hareketlere devam etmesi durumunda gerginlik dönemi de sürecektir" açıklamasını yaptı.

- Gümrük kapılarında zorluk

Rusya'nın yaşanan kriz nedeniyle gümrük kapılarında Türkiye'den gelen ürünlere yönelik de ambargo uyguladığı iddia edildi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bloomberg HT'ye sadece Türk tırlarının değil Türk ihraç ürünlerini taşıyan yabancı ülke araçlarının da gümrük kapılarında tutulduğunu söyledi.

Şener, Rusya'ya 6 milyar dolar ihracat, 25 milyar dolar ithalatımız olduğunu hatırlatarak "Siyasi kararlardan yola çıkarak ticarete müdahale edilmesini istemiyoruz. Bunun kalıcı devlet politikası olmamasını diliyoruz" dedi.

Türkiye, Rusya'nın ihracatından yüzde 5,1 pay alırken, Türkiye'nin ihracatındaki Rusya payı yüzde 3,8 seviyesinde. Rusya'ya 2014 yılı sonu itibarıyla 5.9 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye, 25 milyar dolarlık ithalata imza attı. Türkiye doğalgaz ihtiyacının önemli kısmını Rusya'dan karşılıyor. İhracatta Almanya'dan sonra en büyük ikinci pazar. Bu anlamda Rusya-Türkiye ilişkisi her iki ülkenin ekonomisi açısından büyük önem teşkil ediyor.