Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yeni hükümet programında TCMB'ye yönelik bağımsızlık vurgusunun kaldırılması ve Türkiye ile Rusya arasındaki uçak geriliminin sürmesi doların Türk Lirası karşısında 2.92'ye kadar yükselmesine neden oldu. Uzmanlar kurda bundan sonrası için beklentilerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi. Bazı kritik seviyelerin aşılması durumunda 3'e doğru yükseliş olabileceğine dikkat çekiliyor.

- Kurda negatif ayrışma devam edebilir

ING Bank Döviz Piyasası Müdürü Burçin Metin "Rusya'yla yaşanan gerilimden dolayı negatif ayrışma olurken diğer gelişen ülkelerde de oluşan satışların etkisiyle piyasalar iyimserliğe çevrilemedi. Şu anda piyasanın modu TL anlamında negatif olduğu için kötü haberler daha sert fiyatlanıyor." dedi.

Metin "Rusya'dan gelen açıklamalar ticari anlamda sıkıntı olabileceğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde kurda negatif ayrışmanın Rusya-Türkiye ilişkileri sakinleşene kadar devam edebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

- Yükseliş trendi başlayabilir

Info Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen ise yükseliş trendinin başlayabileceğini söyledi. Gönen, "Kurda hızlı hareket bizi 2.9050 seviyesine yöneltti. Bu seviye çok önemli, bu seviyenin üstünde haftalık kapanış gerçekleşirse yükseliş trendinin başlayacağına inanıyoruz" dedi.

Rusya ve Türkiye geriliminin düşmesi halinde kar satışları görülebileceğini kaydededen Gönen Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimaliyle tekrar 3 seviyesine doğru hareket olabileceğini de sözlerine ekledi.

- Yeniden 2.90'ın altı görülür mü?

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy da Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kurun 2.90'un altına inmesi için gerekli etkenleri sıraladı.

Paksoy, "2.90 kritik bir eşikti..Teknik olarak 2.90'ın üzerinde 2.93 ve 2.95 gibi önemli bir direnç eşiğimiz var. Merkez Bankası'na ilişkin tartışmalarının sonlandığını düşünüyorum. Şu an net olarak global etkiye bağlı olarak içerideki etkenlerle desteklenen bir hareket söz konusu. Kur 2.95'i geçmedikçe problem yok" dedi.  

Paksoy önümüzdeki dönemde Rusya'yla ilişkilerin rahatlaması ve Fed algısının dolar üzerindeki güçlü etkisine 'ara vermesi' halinde kurun tekrar 2.90'ın altına inebileceğini kaydetti.

- 3 seviyesine doğru hareket olabilir

İntegral Menkul Değerler'den Tuncay Turşucu ise risk iştahında azalma olduğuna dikkat çekerek "Gelecek günlerde 2.92'nin üzerinde yükseliş olursa 3'e yönelik hareketler hızlanabilir" dedi.

Noor CM risk analisti Işıl Yıldırım da kurdaki yükselişi Bloomberg HT'ye yorumladı. Yıldırım kurun gündeminde bir süre daha Rusya-Türkiye arasındaki gelişmelerin olacğaını ve yukarı hareketin devam etmesinin beklenebileceğini ifade etti. Yıldırım "Kurun 2.93-2.95 aralığına taşınmasını bekleyebiliriz" dedi.