Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya'nın, Türk F-16'larının Suriye sınırı yakınında bir Rus uçağını düşürmesine misilleme olarak  Türkiye'ye efektif turizm seyahati yasağı, Türkiye ekonomisi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir.

Türkiye Ruslar için en gözde seyahat noktası ve bu yılın ilk dokuz ayında 3.3 miyon Rus turist Türkiye'yiziyaret ettiç Bu Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 10'una tekabül ediyor ve Almanya'dan sonra ikinci sırayı işaret ediyor.

Federal Turizm Ajansı'na göre, Türkiye'ye tur satma Rus yasalarının "bariz ihlali" olacak ve halen Türkiye'de bulunan 11,000 Rus turistin getirilmesi için bir plan yokken, önümüzdeki haftalarda Türkiye'yi ziyaret için yer ayıran 6,000 kadar turist planlarını değiştirmek zorunda kalacak.

Cari Açık

Turizm ilk dokuz ayda Türkiye'ye 21 milyar dolar gelir sağladı ve oldukça büyük tutara ulaşmış cari işlemler açığının kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynuyor. Bu haftaya kadar, cari işlemler açığının GSYİH'ya oranının, Bloomberg'in anketine kaıtılan ekonomistlerin tahminlerine göre, 2014'teki seviyesi olan yüzde 5.8'den ve bir yıl önceki seviyesi olan yüzde 8'den yüzde 5'e düşmesi bekleniyordu.

Cari açık Türkiye ekonomisi için önemli, zira ülke, London Capital Group analisti İpek Özkardeşkaya'ya göre, Fed'in faiz artırımına hazırlanması ile birlikte, gelişen piyasalara yönelik yatırımcı güvenindeki değişimlere duyarlı. Cari işlemler açığını daraltmak amacıyla, Türkiye, iki yıl önce, iç talebi dizginlemek için türektici kredilerine kısıtlamalar getirdi, ancak ardından ekonomide yavaşlamayı da gördü.

Özkardeşkaya, e-posta yoluyla Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'de tuizm sektörü artan jeopolitik gerilimden dolayı zaten olumsuz etkileniyordu," dedi ve "Rusya'dan gelecek iptaller cari işlemler açığında son dönemde görülen iyileşmeleri tersine çevirebilir" şeklinde konuştu.

Bavul Ticareti

Etki resmi turizm rakamlarının da ötesine gidiyor. Türkiye'nin Rus turistler ve onların yaptığı kayda geçirilmemiş alışveriş ile ilişkili Döviz gelirleri yıllık 6 milyar doların üzerinde ve bu ülkenin gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 0.8'ine tekabül ediyor.

İstanbul'da Türk Ekonomi Bankası stratejisti Erkin Işık, Perşembe günü Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, buna ek olarak Türkiye'nin resmi kanallardan yaptığı ihracat ve Rusya ile ilişkili gelirlerin GSYİH'nın yüzde 1.4'üne ulaştığını belirtti.

Birleşen Sorunlar

Türk varlıkları, komşu Suriye ile anlaşmazlık ve terör örgütü PKK ile üç yıldır süren çatışmasızlığın bozulmasından dolayı zaten baskı altındaydı. Türk Lirası, Brezilya reali ve Kolombiya pesozunun ardından, dünyanın üçüncü en kötü performans gösteren para birimi olurken, Türk tahvilleri en kötü performans gösteren kağıt oldu.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi, Rus jetinin düşürülmesinden bu yana 31 baz puan yükselerek yüzde 10.65'e tırmandı.

London Capital Group'tan Özkardeşkaya, "Bu durum tahvil faizlerini, özellikle Fed'de faiz artırımına giderse, daha da yükseltecek," dedi ve "Eğer cari işelemler açığında son dönemde görülen daralma tersine dönerse, Türk Lirası üzerinde artn bir baskı olacak" şeklinde değerlendirmede bulundu.