Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:20'de güncellendi)

Petrolün altı yılın en düşük seviyesine inmesi, enerji ile ilişkili şirketlerinin hisselerindeki sert düşüş ve emtia üreticisi ülkelerin para birimlerindeki kayıplarla birlikte, hisse senedi piyasalarında satış dalgası başlattı. Dolar, ABD'de faiz artırımına gidileceği beklentisi değer kazandı ve altın düştü.

Amerikan ham petrolü, OPEC'in üretime sınır getiren stratejisini bırakmasının ardından düşüşünü varil başına 38 doların altına taşıdı ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Standard & Poor's 500 (S&P500) Endeksi, enerji sektörü hisselerinin 24 Ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin etkisi ile düşerken, Kanada'nın hammadde ağırlıklı hisse endeksi iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Kolombiya pesosu rekor seviyeye düşerken, Norveç kronu ve Rus rublesi değer kaybetti. Dolar, yatırımcıların dikkatlerini 16 Aralık'taki Fed'in faiz kararına çevirmeleri ile birlikte ralli yaparken, altın değer kaybetti.

Capital group Ltd.'den Stephen Carl, "Bugünün hikayesi zayıf petrol," dedi ve "Bugün ekonomik veri açıklaması olmaması, enerji kayıplarının etkisini artırdı. Fed'in faiz artırımı yakın ve insanlar yılsonu yaklaşırken pozisyonlarını kapatıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrolün son bir yılda yaklaşık yüzde 40 değer kaybetmesi, sermaye harcamalarının azaltılması ve enflasyonun hedef seviyelerin altında kalmasına yardımcı olmasının etkisi ile, ABD ve Avrupa'daki toparlanmaları olumsuz etkiledi. Dolar, güçlü ABD ekonomik verilerinin Fed'in faiz artırımı beklentilerini güçlendirmesinin ardından, Avrupa Merkez Bankası'nın teşvik tedbirlerinin bazı analistlerin beklentilerinin altında kaldığı hareketli bir haftada Mayıs ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını göstermesinin ardından toparlanıyor.

(22:20'de güncellendi)