Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvil ihalelerinde iki büyük alıcı olan merkez bankaları ve Wall Street alıcılarının piyasadan geri çekilmesiyle, ihalelerdeki talep bu yıl 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bloomberg'in verilerine göre, ABD'de yaklaşık 2 trilyon dolar tutarındaki tahvil ve bono ihalelerine yatırımcılar yaklaşık 2.8 kat talep gösterdi. Bu oran geçtiğimiz yıl 2.99 kat seviyesindeydi.

ABD devlet tahvillerine gelen talebin azalıyor olması resesyonun etkilerinin zayıfladığına işaret ediyor olabilir ancak yine de talepteki azalma ABD Hazinesi için alarm veriyor. Fed, bu ay faiz artırımlarına başlamasının ardından 2016'da 4 kez faiz artırabileceğine dair sinyaller verirken, 13.1 trilyon dolar boyutundaki tahvil piyasasında iki ana alıcının küçülüyor olması, hükümetin özel sektördeki alıcılara bağımlı kalabileceğini gösteriyor. Ancak bu noktadaki risk de, borçlanma faizlerindeki artışla birlikte bu talebin de azalabilecek olması.

Credit Agricole'de sabit getirili araçlar strateji müdürü David Keeble, "ABD tahvillerinde talebin azalmaya başlamadığını görmemiz erken bir uyarı. 2016, tahvil ihalelerinde talebin özel sektör alıcılarına devredildiği bir yıl olacak. Yabancı merkez bankaları korkusuz. Özel sektör alıcıları rüzgara göre yön değiştirebilir" dedi.