Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük 6 bankası, analist tahminlerine göre, çalışan tazminatları, pazarlama ve gayrimenkul gibi kalemlere 2015'in 4. çeyreğinde toplamda 61.8 milyar dolar harcadı. Bu rakam, çeyreklik bazda 2008'in son çeyreğinden bu yana en düşük seviye olacak. ABD bankaları analist tahminlerine göre maliyet azaltarak karlarını 2015'in 4. çeyreğinde 19.9 milyar dolara getirirken bu rakam 2006'dan bu yana en iyi son çeyreğe işaret ediyor.

Yatırımcılar, 14 Ocak'ta JPMorgan Chase'in kar duyurusuyla ilk fikirlerini edinecek. Analistler, işten çıkarmalar, süregelen hukuki ihtilafların çözülmesi ve idari kısımların merkezileştirilmesi gibi maliyet azaltıcı yöntemlerle bu bankaların düşük faiz ortamında karlarını artırdığını düşünüyor. Artık, bankalar, gelir büyümesi görünümünün belirsizliğini koruduğu bir ortamda maliyet azaltmak için yeni yöntemler bulma konusunda baskı altındalar.

Edward Jones analisti Shannon Stemm, "Maliyet azaltıcı önlemler bankaların durgun bir dönemde ayakta durabilmesini sağladı. Bu önlemlerin yararlarının büyük bir kısmı halihazırda hissedildi" dedi.

Analistler, 4. çeyrekte, ABD'de 6 büyük bankanın gelirlerinin bir önceki yıla göre %2 artarken giderlerinse %14 artacağını tahmin ediyor.