Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:50'de güncellendi)

Türk Lirası, Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında faizleri değiştirmemesi ve para politikası çerçevesini sadeleştirme konusunda referans vermemesinin ardından, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra değer kaybetti. Merkez Bankası'nın sadeleştirme konusuna vurgu yapmaması, bir yıl süren hareketsizliğine devam edeceği yolundaki beklentileri güçlendirdi.

Dolar/TL , sabah saatlerinde, kötü çıkan Çin verilerinin bu ülkede teşviklerin artırılacağı beklentilerini güçlendirmesi sonucu riskli varlıklara talebin artması ile 3.03 seviyesinin altını görmüştü.

Türk Lirası dolar karşısında, erken saatlerde yüzde 0.5 değer kazandıktan sonra, kazançlarını geri verdi ve TSİ 16:16'da yüzde 0.1 zayıflayarak 3.0400 seviyesine geldi. Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmeme kararı, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına paralel çıktı. Merkez Bankası ayrıca, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sondası yaptığı açıklamada, para politikasının "sadeleştirilmesine" ilişkin bir vurgu yapmadı.

Bu karar, enflasyonun hızlanmasına ve riskli gelişen piyasaların görünümüne ilişkin belirsizliğe rağmen, Merkez Bankası'nın faiz koridorunu bir hafta vadeli repo faizi etrafında daraltma konusundaki isteksizliğinin altını çiziyor. Merkez Bankası geçen ay, ayarlamalara gitmeden önce, Fed'in faiz kararının ardından volatilitenin sürüp sürmeyeceğini görmek için bekleyeceklerini işaret ederek, beklenen faiz artırımını yapmadı ve yatırımcıları şaşırttı.

İstanbul'da Türk Ekonomi Bankası stratejisti Erkin Işık, Bloomberg News'a yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası şimdilik para politikasının sadeleştirmeyi ertelemiş görünüyor," dedi ve "Merkez Bankası, küresel duruma bakmaksızın, en azından Başkan Başçı'nın görev süresinin sona erdiği Nisan ayına kadar, sıkılaştırma ya da gevşemeye gitmeden, mevcut politika duruşunu koruyacak gibi görünüyor. Bu durum Türk piyasalarını küresel gelişmelere sıkı bir şekilde bağımlı kılıyor ve küresel risk algısında süregelen zayıflama lirada daha da düşüş riskini getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında; gecelik faiz oranlarından marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5'te ve Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25'te tuttu.

Enflasyon Yükseliyor

Enflasyon Aralık ayında yüzde 8.8 ile 2011'den bu yana en yüksek seviyesine hızlandı ve beş yıldır Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde seyrediyor. Türk Lirası, öte yandan, son 12 ayda yüzde 23 zayıfladı.

Merkez Bankası, bugünkü açıklamasında, gelecekteki para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını ve sıkı likidite duruşunun gerekli görüldüğü sürece devam ettirileceğini kaydetti. Merkez Bankası, her gün bir hafta vadeli repo ihaleleri yoluyla piyasaya verdiği likiditenin miktarını ayarlayarak, bankaların ağırlıklı ortalama fonlama maliyetlerini kontrol ediyor ve bankaları kalan fonlama ihtiyaçlarını daha yüksek faizli gecelik oranlardan karşılamaya zorluyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ekim ayında yaptığı açıklamada, Fed'in faiz artırımını yapmasının ardından, politikayı mevcut çoklu faiz çerçevesinden tek bir gösterge faize doğru sadeleştirmeyi beklemenin "makul" olduğunu söylemişti.

Londra'da Rabobank gelişen piyasa stratejisti Piotr Matys, "Merkez Bankası'nın piyasa spekülasyonunun azaltma konusundaki niyetleri hakkında çok açık bir mesaj yollaması aşırı önemli," dedi ve "Liranın volatilitesinin tekrar artma riski, Merkez Bankası'niın para politikasını nihayetinde normalleştirmesini çok daha zor hale getirecektir" şeklinde görüş bildirdi.

(17:50'de güncellendi)