Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Borsaları Çin'de açıklanan büyüme verisinin ardından teşvik beklentileriyle beş ayın dip seviyesinden yükselişe geçti.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saatiyle 9:33'te %1.1 yükselerek 1,901.08 puan oldu. Endeks geçen hafta %2.2 düşmüştü.

Fort Washington Investment Advisors şef ekonomisti Nick Sargen, "Geçen haftaki sert düşüş baz alındığında bugün bir mikltar yükseliş olabilir. Ancak piyasalarda tüm konular çözülmüş değil. Çin ekonomisinin aslında ne kadar yavaşlıyor olduğu sorusu ve petrolün ne kadar daha düşeceği sorusu var" yorumunu yaptı.

Çin'de 2015'in tamamında büyümenin %6.9 olarak %7'lik hükümet hedefinin hafif altında kalmasının ardından hükümetten daha fazla teşvik geleceği beklentisiyle Avrupa ve Asya borsaları da yükseldi.

S&P 500 Endeksi Cuma günü 25 Ağustos'tan beri en düşük seviyeye gerilemişti. Endeks Çin'e yönelik endişeler ve petrolün 12 yılın dibini görmesiyle en kötü yıllık başlangıcı gerçekleştirmişti.

Yatırımcılar Çin'deki yavaşlamanın küresel büyümeye etkilerini değerlendirirken IMF, 2016 yılına ilişkin küresel büyüme tahminlerini indirdi. IMF, bu revizyonu Çin ile ticaretin yavaşlaması ve gelişmekte olan piyasalarda baskı yaratan düşük emtia fiyatlarını gerekçe göstererek yaptı.