Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Ocak ayında beklentilerin altında kalırken işsizlik oranı yaklaşık 8 yılın en düşük seviyesine indi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, yılın ilk ayında tarım dışı istihdam 151 binle beklentinin oldukça altında kaldı. Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi istihdamın 190 bin artması yönündeydi. Tahminler 142 bin ile 260 bin aralığında değişiyordu. İşsizlik oranı ise %5'ten %4.9'a geriledi ve 2008 yılının Şubat ayından beri en düşük seviyesine indi. Beklenti %5'ti.

- Aralık verisi düşüşe revize edildi, ücretler arttı

Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi 292 binden 262 bine revize edilirken Kasım verisi de 252 binden 280 bine yukarı yönlü revize edildi.

Fed'in dikkatle izlediği saatlik ortalama ücretler ise Ocak'ta %0.5 artarak beklentinin üstünde gerçekleşti. Beklenti %0.3 artıştı. Ücretlerde artış bir önceki yıla kıyasla ise % 2.5 oldu. İşgücüne katılım oranı %62.7 ile beklentiye paralel geldi.

Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdamı Ocak ayında 205 binle beklentinin üstünde artış kaydetmişti.

ABD Merkez Bankası yetkilileri görev alanlarından olan maksimum sürdürülebilir istihdam ve enflasyona ulaşmak için istihdam piyasasındaki gelişmeleri yakından izliyor. İstihdam piyasasında daha fazla sıkılaşma ve ücret artışlarının Fed'in politika yapıcılarının enflasyon hedefine ulaşmasını sağlayabileceği belirtiliyor. 

- "Faiz artışı masadan kesin kalktı demek şu an zor"

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Bloomberg HT'ye bu verinin Fed'in Mart ayı toplantısında alacağı karara dair netleştirici bir veri olmadığını söyledi.

Bürümcekçi, "Manşet rakam düşük, önceki ay aşağı yönlü revize oldu ama bir önceki ay da yukarı revize oldu..Onun dışında işsizlik oranı, işgücüne katılım ve saatlik kazançlarda güçlenme var. Dolayısıyla iyimserler için de, kötümserler için de malzeme var. Fed'in Mart ayı toplantısı açısından çok netleştirici veri olmadı. Şubat verileri de görülecek, piyasa gelişmeleri izlenecektir. Faiz artışı masada yok veya kesin kalktı demek şu an için zor" yorumu yaptı.