Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Petrol, ABD'de ülke çapında petrol stokları düşerken, Batı Teksas petrolü (WTI) için dağıtım noktasındaki stokların rekor seviyeye yükselmesinin ardından, kayıplarını 12 yılın en düşük seviyesine doğru genişletti.

Vadeli petrol kontratları, New York'ta, önceki beş seansta yüzde 15 düştüşten sonra, yüzde 3.4 daha değer kaybetti. ABD'nin en büyük petrol depolama bölgesi Cushing, Oklahoma'daki petrols tokları, Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, 523,000 varil artarak 64.7 milyon varile ulaştı. Bu bölgede depolama kapasitesi 73 milyon varil. Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Rosneft OJSC, geleneksel piyasalarını koruayacağını kaydetti ve üretimi düşürmek için korordineli hareket edileceğine yönelik şüphelerini dile getirdi. WTI'da en yakın teslimat ile bir yıl sonraki kontrat arasından kontangosu son bir yılın en geniş seviyesine ulaştı.

Zürih'te UBS Group AG analisti Giovanni Staunovo, "Halen riskten kaçınma ortamı var," dedi ve "WTI, Cushing'deki rekor stok seviyesinden olumsuz etkileniyor. WTI, buradaki stokların daha da artmasını önlemek için Brent'ten daha hızlı düşüyor. Zira daha geniş fiyat farkı, Cushing'deki lokal petrole, ithalata nazaran daha fazla talep getirir" şeklinde konuştu.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "Ufukta petrol fiyatlarının 35 dolar ila 36 dolar bölgesine doğru çıkacağına ilişkin bana güven verecek bir ışık görünmüyor," dedi ve "Tabana doğru akın yarın sona ermeyecek. Şirketlerin ne söylediğine bakarsanız, piyasanın inanılmaz bir durum ile karşı karşıya, ancak hiçbiri kayda değer bir üretim kısıntısına gitmedi" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol bu yıl, uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın ihracatını artırmaya hazırlanması ve ABD'de yüksek seyreden petrol stoklarının küresel arz fazlasına ilişkin endişeleri artırmasının etkisi ile yüzde 27 düştü. ABD'nin petrol stokları geçen hafta 754,000 varil düşmesine rağmen, halen beş yıllık ortalamasının 130 milyon varil üzerinde.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 93 sent düşüşle varil başına 26.52 dolara kadar düştükten sonra, Londra saati ile 09:53'te 26.71 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 49 sent süşüşle 27.45dolara inerek, 20 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi, son 100 günün ortalamasının yaklaşık iki katıydı. WTI geçen yıl yüzde 30 düştü.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 59 sent ya da yüzde 1.9 kadar düşerek varil başına 30.25 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 52 sent yükselerek 30.84 dolara çıktı. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 1.18 dolar primli seyretti.

 (13:10'da güncellendi)