Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Cape Town'da toplanan 6,000'den fazla sektör yöneticisi, bankacı, broker, analist, maden sektörü çalışanları ve muhabirlerin ana konusu dünyada şu anda mevcut bulunan metal, kömür ve demir cevheri stoklarının erimesinin ne kadar zaman alacağıydı.

En kötüsü henüz yaşanmadı

Anglo American CEO'su Mark Cutifani'ye göre, fiyatlar daha düşük seviyelerde daha uzun süre kalma eğilimi gösterdiği için bu yıl en kötü yıl olabilir. Cutifani, şirketinin "yazın ardından gelmesi kaçınılmaz olan kış için" hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Mark Cutifani, 33 ay önce göreve geldiğinden bu yana şirketin satışlarının ayda ortalama 350 milyon dolar azaldığını açıkladı.

İyimserler ve Kötümserler

Sektörde iki grup insan mevcut: sıkıntılı durumda bulunanlar ve bu durumdan güçlenerek çıkarak bir sonraki yukarı döngüye daha güçlü girecek olanlar.

Vedanta Resources CEO'su Tom Albanese, dibin görüldüğüne dair bir iddiada bulunmak konusunda kuşkuluydu. Vedanta, benzer şirketler gibi, borçlarını ödemeye odaklanmış durumda bulunuyor.

Rio Tinto'nun eski CEO'su Albanese, "Bu işi en iyi yapan şirketler toparlanma konusunda da en iyileri olacaktır." dedi.

Yapışkan Arz

Demir cevherinden bakıra kadar tüm madenlerde yaşanan arz fazlası sektörü bekleyen en büyük sorun. Çin'in bir dönemin en yavaş ekonomik büyümesini görmesiyle metallerde arz fazlası sorunu ortaya çıktı ve Cutifani'ye göre bu durumun en büyük sorumlusu sektörün kendisi oldu. Maden sahalarının kapatılmasının ardından sahaların çevresel olarak temizlenmesinin yarattığı maliyet nedeniyle şirketler maden sahalarını kapatmaktan kaçınıyor.

South32 Ltd CEO'su Graham Kerr, "Arz fazlası bir çok emtiada var. Ne kadar sancılı olursa olsun, sürdürülebilir ve uzun vadeli bir gelecek yaratmak için arz fazlası sorunu piyasayı terketmeli." dedi.