Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'ın petrol ithal eden ülke statüsü nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşten yararlanması beklenirken, rupi Asya ülkeleri arasında en çok düşen para birimi oluyor, opsiyonlardaki hareketler kayıpların artabileceğine işaret ediyor.

Goldman Sachs Group Inc. ve HSBC Holdings Plc 2014 sonunda, net petrol ithalatçısı konumu nedeniyle Hindistan'ın petrol fiyatlarındaki çöküşten yararlanarak rupinin ralli yapacağını tahmin etmişti. Ancak, tam tersine yatırımcılar gelişmekte olan piyasaları terketmeye başlayınca rupi düşerek 2015'te beşinci yıl üst üste düşüşünü sürdürdü. Rupi bu yıl da Asya'nın en çok düşen para birimi oldu.

Rupi düşen petrol fiyatlarından faydalanamıyor

Rupideki düşüş spot ışıklarını Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisine çevirdi. Ucuz petrol, 2012'te rekor seviyeye ulaşan Hindistan'ın cari açığını daraltırken, ülkenin ekonomik büyüme hızı Çin'i geride bıraktı. Ancak, şimdilik, bu faktörler pek etkili olmuyor. Opsiyon traderleri rupide daha fazla kayıp olacağına dair pozisyon alıyor.

Sidney'de Westpac Banking Corp Döviz stratejisti Sean Callow, "Eğer petrol fiyatlarındaki düşüş ve cari açıktaki düşüş daha oturmuş bir küresel ortamda meydana gelseydi, rupinin çok açık bir şekilde benzerlerinden yüksek performans göstereceğini söylerdim. Ancak, riskten kaçışın bariz olduğu dönemlerde yatırımcıların kaybedenlerle beraber kazananları da sattığını görüyoruz." dedi.