Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri 2012'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Hisse senedi piyasalarındaki düşüş sonucu yatırımcıların nisbeten güvenli olan devlet tahvillerine yönelmesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'in düşen hisse senedi fiyatlarının ekonomi için bir risk olduğunu belirtmesi ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili faizlerinin düşmesine neden oldu.

Yellen'in Çarşamba günü Fed'in faiz artırımını erteleyebileceği ancak sıkılaştırmadan vazgeçmeyeceğine dair açıklamaları ABD tahvillerinde bu yıl yaşanan ralliyi daha da ateşlendirdi. Yellen'in Kongre konuşmasının bugün son bulması bekleniyor. Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün altıncı gününe girmesi enflasyon görünümünü olumsuz etkilerken sabit getirili varlıklar olumlu etkileniyor. ABD, 15 milyar dolar değerinde 30 yıl vadeli devlet tahvili satmayı planlıyor.

Londra'da Standard Chartered Plc'de faiz stratejisti John Davies, "ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinde yeni düşük seviyelerin görülebileceği gerçeği hiçbir şekilde göz ardı edilemez. Yatırımcıların, her şey hesaba katıldığında Yellen'in hala sıkılaştırma yanlısı olduğunu görmesiyle risk iştahı zedelendi ve sonuç olarak da ABD devlet tahvilleri bu durumdan faydalanıyor. Sıkılaştırma sürecini terkederek genişlemeye geri dönmeyi bir kenara bırakın Yellen halen Fed'in faiz artırmamasına engel bir durum olduğu konusunda ikna olmuş değil." dedi.

Standard Chartered, ABD büyümesinin bu yıl ivme kaybetmesini ve Fed'in 2016'da faiz artırmamasını bekliyor. Davies, tam tersine stratejistlerin Fed'in Aralık'ta faiz indireceğini düşündüğünü söylüyor.

New York saatiyle 7:20'de (TSİ 14:20) ABD gösterge 10 yıl vadeli tahvil faizi 10 baz puan ya da yüzde 0.1 düşerek yüzde 1.58'e geriledi. Bloomberg Bond Trader verilerine göre, 10 yıl vadeli tahvil faizi bunun öncesinde yüzde 1.55'i görerek 2012'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Şubat 2026 vadeli ve yüzde 1.625 faizli tahvilin fiyatı 100 13/32 seviyesinde gerçekleşti. Tahvil faizleri 2012'de rekor düşük seviyeye gerileyerek yüzde 1.379'i görmüştü.

Davies, 10 yıllıkların 2016'da yüzde 1.50 ila 2 arasında faizle işlem görmesini bekliyor.