Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD verileri, özellikle de ekonominin sanayiyle ilgili olan tarafına dair veriler ikna edici olamasa da, tam istihdama doğru yürüyüş kuvvetini yitirmeden sürüyor.

Citigroup ABD baş hisse senedi stratejisti Tobias Levkovich, bugünkü raporunda, "Piyasadaki hava korkunç. Neredeyse konuştuğumuz her yatırımcı, dünyanın uçurumun kenarından düşmek üzere olmadığını düşündüğümüz için çok fazla iyimser olduğumuzu düşünüyor." yazdı.

Piyasaların kırmızıya döndüğü ve belirsizliğin arttığı dönemlerde daha önce de olduğu gibi, yatırımcılar şimdiki duruma paralel bir dönem arayışına giriyorlar. ABD hisse senetlerinde en son yaşanan düşüşlerin göbeğinde bankalar bulunuyor ve risk iştahı da noksan olunca, bazı yatırımcılar ve yorumcular 2008'in bir tekrarının yaşandığını düşünmeye başladı.

Ancak, Levkovich'e göre, hisse senedi piyasaları ve yüksek getirili tahvillerdeki fiyat hareketlerine dikkatlice bakılırsa mevcut senaryonun 2011'e çok daha yakın olduğu görülebilir. Bu dönemde S&P 500 yaklaşık yüzde 20 düşmüştü.

Levkovich, "52 haftanın yükseğine göre yüzde 30 ya da daha fazla düşen hisselerin tüm endeksteki hisselere oranı 2011-2012 seviyeleriyle uyuşuyor. Bu da endeksin altındaki belli sektörlerde ayı piyasasının oldukça ciddi olduğunu gösteriyor." dedi.

Levkovich, "Verilerin bir çoğu ABD'de resesyonun yakın olduğuna işaret etmiyor. İstihdam eğilimi ve mevcut açık iş ilanlarındaki artış 2011-2012 dönemiyle karşılaştırma yapılmasının uygun olduğunu gösteriyor. Yatırımcı güvenine dair göstergeler ve hisse senedi fiyatlarındaki düşüş de buna dahil." dedi.