Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Vakıfbank'ın 2015 yılında net kârı 1.93 milyar TL oldu. Beklenti 1.78 milyar TL kâr açıklamasıydı. Banka 2014 yılında 1.75 milyar TL kâr etmişti. 

Banka açıklamasına göre, VakıfBank, 2015 yılının son çeyreğinde 657 milyon TL net kar elde ederek 2015 yılını 1 milyar 930 milyon TL net kar ile kapattı. Aktif büyüklüğü yüzde 16 artışla 183 milyar TL'ye ulaşan VakıfBank'ın nakdi kredileri yüzde 18 artarak 123 milyar TL'ye, toplam mevduatı ise yüzde 20 büyüme ile 110 milyar TL'ye yükseldi.

Konsolide olmayan finansal sonuçlara göre 2015 yılında Türkiye ekonomisine nakdi ve gayri nakdi kredi olarak toplamda 156 milyar TL finansman sağlayan VakıfBank, 2015 yılında 27 yeni şube açarak toplam şube sayısını 920'ye yükseltti. Son 3 yıldır net karını sektörün üzerinde artıran VakıfBank'ın ortalama öz kaynak karlılığı da sektör ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

-"Kredilerimizi büyütmeye ve ekonomiye destek olmaya devam edeceğiz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algısının ve belirsizliğin arttığı bir dönemde başarılı bir yılı geride bıraktıklarını dile getirdi. Aydoğan, şunları kaydetti:

"2013 ve 2014 yıllarında olduğu gibi, 2015 yılında da net karımızı sektör ortalamasının üzerinde artırmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bankamızın ortalama öz kaynak karlılığı, 2014 yılında olduğu gibi, 2015 yılında da sektör ortalamasının üzerinde, yüzde 12,2 seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde de karlılıktan ödün vermeden kredilerimizi büyütmeye ve ekonomiye destek olmaya devam edeceğiz.

Toplam aktiflerimizin üçte ikisinden fazlasını kredilere ayırdık. 2015 yıl sonu itibarıyla, büyük bankalar arasında bilançosu içinde kredilerin oranı en yüksek olan banka yüzde 67 ile VakıfBank oldu. 2015 yılında nakdi kredilerimiz yıllık bazda yüzde 18 büyüme ile 123 milyar TL'ye ulaşırken, ticari-kurumsal kredilerimiz aynı dönemde yüzde 21 büyüme ile 50 milyar TL'yi aştı. KOBİ kredilerimiz ise yüzde 20 büyüme ile 33 milyar TL seviyesine ulaştı. Ekonomimizin temel taşı ve ihracatımızın motoru konumundaki KOBİ'ler başta olmak üzere reel ekonomiyi desteklemeyi temel hedefimiz olarak görüyoruz."

-"Mevduatımız hızla tabana yaygınlaşmaya devam etti"

Mevduat tarafında sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek pazar paylarını artırmaya devam ettiklerini belirten Aydoğan, "Toplam mevduatımız yıllık yüzde 20 büyüme ile 110 milyar TL'ye ulaşırken, şube sayımızdaki artışa paralel olarak, mevduatımız hızla tabana yaygınlaşmaya devam etti. Toplam vadesiz mevduatımızın yıllık yüzde 21 büyüme ile 20 milyar TL'yi aşması ve tasarruf mevduatımızın yıllık yüzde 24 büyüme ile 45 milyar TL'ye ulaşmasından memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.
Aydoğan, finansal performans ve rakamlar kadar çevre ve topluma değer yaratma konusunda da ciddi adımlar attıklarını bildirdi. VakıfBank'ın tüm paydaşlarıyla birlikte büyüdüğünü ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli projelere imza attığını vurgulayan Aydoğan, şu açıklamalarda bulundu:

"Sürdürülebilir enerji finansmanında öncü bankalardan biri olarak, uluslararası finans kuruluşları ile imzaladığımız kredi anlaşmalarıyla hem ülkemize finansman kaynağı sağlıyor hem de şirketlerin daha çevreci teknolojilere yönelmesini teşvik ediyoruz.
Ayrıca, 2015 yılında Küresel Raporlama Girişimi'nin (GRI) geliştirdiği Sürdürülebilirlik Raporlaması Kılavuzları'nın en güncel versiyonu olan G4 sürümü esas alınarak bankamızın ilk Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladık. VakıfBank olarak, bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de paydaşlarımızın beklentileri doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma için çalışmalarımıza devam edeceğiz."