Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, küresel arz fazlası ortamında, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından, dördüncü aya taşıdığı kaybını bir miktar daralttı.

Petrol vadeli kontratları, New York'ta yüzde 1 kdar yükseldi. Baker Hughes Inc.'ye göre, ABD'de aktif petrols ondaj kuyusu sayısı 13 azalrak 400e indi ve Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer spekülatörler, Batı Teksas petrolünde (WTI) net uzun pozisyon sayısını Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Petrol halen, seksen yılı aşkın süredinin en yüksek seviyesinde seyreden ABD petrol stokları ve uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın petrol ihracatını artırmaya hazırlanmasının küresel arz fazlasının süreceği endişelerini artırması sonucu, bir yılı aşkın sürenin en uzun aylık düşüş serisini gerçekleştirmeye haxırlanıyor. Nijerya'nın Petrol Kaynaklarından Sorumlu Devlet Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimi dondurmaya yönelik teklifinin uygulanabilir olduğunu ve fiyatların yıl sonuna kadar 50 dolara ulaşabileceğini söyledi.

Melbourne'de IG Ltd. analisti Angus Nicholson, "Petrol 30 doların üzerinde oldukça istikrarlı," dedi ve "Fiyatların daha da yukarıya güçlü bir ralli yapması için sağlam bir neden yok, ancak satış dalgasında en kötü belki de geride kalmış olabilir. Üreimin dondurulması konusunda İran'dan güçlü bir taahhüt zor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli WTI, Nymex piyasasında, 34 sent yükselerek varil başına 33.12 doalra kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 11:303'da 32.92 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 29 sent düşerek 32.78 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 9 üzerindeydi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 11 ile Ağustos ayından bu yana en hızlı haftalık yükselişini yapmasına karşın bu ay yüzde 2.1 geriledi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 58 sent ya da yüzde1.7 kadar yükselerek varil başına 35.68 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 19 sent düşerek 35.10 dolardan kapandı. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 2.65 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Mayıs kontratı 40 sent yükselerek 35.84 dolara çıktı.